Vinetele, pe locul doi in terapia anticancer

vinete beneficiiÎn afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar.

Printre cele mai bune soiuri de vinete se numără Black Beauty, Dusky, vinetele „Ou de Paşte”, Nadir, Negus, dar şi soiurile hibride.

Vinetele (Solanum melongena) sunt plante din genul Solanum, înrudite cu tomatele, ardeiul şi cu cartoful. Vinetele sunt originare din India, iar în România au început să fie cultivate pe arii extinse după primul război mondial. Fructele acestei plante nu se consumă în stare crudă, ci sunt folosite pentru prepararea unor mâncăruri: salată de vinete, zacuscă, musaca, ghiveci, etc. Vinetele au nevoie de multă apă, deci este ideal să existe un sistem de irigaţie în seră, solar sau în grădină. Rezistă foarte bine la temperaturi ridicate, chiar şi de 40 de grade Celsius, în schimb nu suportă frigul. La temperaturi sub 3 grade Celsius, vinetele mor. Există peste 30 de soiuri de vinete, printre cele mai bune.  Iată câteva soiuri recomandate pentru calităţile lor deosebite.

Black Beauty (Frumuseţea neagră, n.r.) şi Dusky sunt soiuri foarte apreciate, pentru că au o creştere rapidă.

Easter egg (Ou de Paşte, n.r.) este un soi care produce vinete mici, albe, de mărimea unui ou de găină, dar care au un gust mai intens, motiv pentru care fac parte din cele mai bune soiuri de vinete.

Cele mai bune soiuri de vinete. Nadir Vinetele Nadir sunt un soi timpuriu, având nevoie de doar 60-70 de zile până la maturitate. Planta are o înălţime de 45-50 cm, iar fructele au o greutate care variază între 150-200 de grame.

Gustul acestui soi este foarte bun, nu este deloc amărui, iar culoarea fructului este violet întunecată. Randamentul este de 45-50 tone/hectar.

Vinetele Negus sunt de asemenea un soi timpuriu, cu gust bun, fuctele putând atinge chiar şi 300 de grame. Pielea este lucioasă, iar culoarea mov intens, iar forma fructelor este mai rotundă, nu alungită ca la alte soiuri. Productivitatea este de 35-45 tone/hectar.

Vinetele Paris cresc până la 60-80 cm înălţime, iar fructele, cu o formă cilindrică, au o greutate de 150-250 grame şi o lungime de 25-30 cm. Gustul este bun, nu este amar, iar carnea fructului este deschisă la culoare. Productivitatea acestui soi este de 40-50 de tone la hectar. Cele mai bune soiuri de vinete. Soiuri hibride Pe lângă aceste soiuri, mai există hibrizi, sortimente cu calităţi deosebite şi care intră, la rândul lor, în categoria cele mai bune soiuri de vinete. Cele mai cultivate tipuri de hibrizi sunt: Pentru vinetele cu fructe negre: Vernal F1, Epis F1, Aragon F1, Mirval F 1 şi Classic F1.

Pentru vinetele cu fruct de culoare albă: Bibo F1 De asemenea, există câteva soiuri româneşti de hibrizi, care intră, la rândul lor, în categoria cele mai bune soiuri de vinete. Acestea sunt: Luiza, Pana corbului 36, Andra, Zaraza, Viorica.
Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.Aceste legume sunt indicate şi în alimentaţia persoanelor care vor să ţină cure de slăbire, datorită numărului mic de calorii (circa 20 de calorii la 100 g).Printre alte beneficii ale consumului de vinete se numără:

Prevenirea bolilor cardiovasculare

În testele efectuate pe animale s-a demonstrat că sucul de vânătă scade nivelul colesterolului şi relaxeayză pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină.

Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale.

Studiile recente clasează vinetele pe locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului. În privinţa substanţelor amare din compoziţia acestei legume, specialiştii semnalează efectele lor benefice asupra metabolismului şi a sistemului imunitar.

Alungă insomniile şi stările de nervozitate

De aceea, specialiştii recomandă persoanelor nelinistite şi agitate să includă în meniul lor cât mai multe preparate cu vinete.