Vedere incetosata? Cataracta, cum se trateaza

Vedere incetosata? Cataracta, cum se trateaza

Numită și „boala bătrâneţii“, cataracta este specifică vârstnicilor, dar poate să apară la persoane de 40 de ani, la tineri de 20 de ani, dar și la nou-născuți. Cauzele apariției cataractei sunt multiple, vârsta fiind considerată factorul principal.
Cataracta este o afecțiune oftalmologică, frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. Aceasta constă în blocarea trecerii luminii către retină, din cauza depunerii unei pelicule fine şi opace la nivelul cristalinului. Ca urmare a acestui fapt, vederea devine tulbure şi înceţoşată. În stadiile avansate, netratată, afecțiunea poate produce complicații grave.

Vedere încețoșată, printre simptome

Persoanele cu un singur ochi afectat ajung să dezvolte cataracta și pe ochiul sănătos. Această afecțiune nu este dureroasă, nu cauzează lacrimare excesivă, roșeață sau mâncărime la nivelul ochiului. Se manifestă prin încețoșarea vederii şi incapacitatea de adaptare rapidă la condiţiile noi de luminozitate.

Fumatul, factor de risc

Fumătorii prezintă un risc dublu de a suferi de cataractă, îndeosebi fumătorii inrăiti. Potrivit specialiștilor, riscul de cataractă creşte din cauza că fumatul afectează celulele lentilei prin procesul de oxidare. Astfel, fumatul reduce cantitatea de antioxidanți din organism, precum și unele enzime care ajută la înlăturarea proteinelor din cristalin.

Diabetul predispune apariția cataractei

Persoanele care suferă de diabet ar trebui să îşi facă un consult oftalmologic, potrivit specialiștilor. Complicaţiile oculare apar la aproximativ o treime dintre diabetici, fiind, de altfel, şi cea mai frecventă cauză de orbire în rândul populaţiei. La unele persoane cu diabet zaharat, după îndepărtarea cristalinului se poate înrăutăți retinopatia și se poate dezvolta glaucomul.

Se tratează chirurgical

Cataracta nu poate fi prevenită sau tratată cu medicamente. Singura metodă de a scăpa de această afecțiune este intervenția chirurgicală. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă. Cristalinul poate fi înlocuit cu o piesă asemănătoare artificială, numit implant intraocular sau în locul acesteia poate fi folosită o lentilă de contact cu funcție identică. Intervenția chirurgicală nu este necesară decât după câteva luni sau ani de la debutul bolii.

După operaţie, pacientul pleacă acasă urmând să stea cu pansament la ochiul cu implant până ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator.

Există un tratament postoperator care durează între 3 şi 6 săptămâni – tratament de întreţinere şi prevenţie. Pacientul trebuie să îşi administreze picăturile recomandate de medic, să poarte ochelari de protecţie împotriva razelor ultraviolete şi să evite contactul cu apa sau cu produse cosmetice pe durata recomandată de chirurg. Este foarte probabil ca, după operaţia de cataractă, persoana să vadă foarte bine la distanţă, dar să aibă nevoie de ochelari pentru citit.