Varicele netratate sunt periculoase?

Varicele netratate sunt periculoase?

Complicatiile desi sunt rare, indica o problema cardiovasculara grava si este obligatorie prezentarea la spital. Exista mai multe tipuri de complicatii precum:

 

Tromboflebita – inseamna formarea unui cheag de sange care poate fi situat intr-un vas de sange superficial si atunci vorbim despre o tromboflebita superficiala sau exista posibilitatea ca acel cheag de sange sa se formeze intr-un vas profund si atunci apare tromboflebita profunda.
Tromboflebita superficiala se manifesta prin:

 

Senzatie de caldura in zona afectata

 

Durere

 

Roseata si umflaturi

 

Prezenta unui nodul dureros si dur

 

Are risc redus de a cauza embolii pulmonare.

 

Tromboflebita profunda este insotita de:

 

Durere spontana

 

Edeme si caldura locala

 

Febra (37-39)

 

Tahicardie (uneori)

 

Sensibilitate la palpare
Aceasta trebuie corect diagnosticata si tratata cat mai repede. Netratarea la timp, creste riscul dislocarii cheagului de sange care migreaza spre plamani cauzand embolie ce poate conduce in final la deces. Se instituie de urgenta tratament cu anticoagulante (heparina, trombostop), indepartand astfel riscul declansarii unei embolii, ducand totodata la vindecare.

 

Ulceratii – rani deschise care presupun pierderi de substanta la nivelul pielii. Apar in imediata vecinatate a venelor varicoase, dar mai ales la nivelul gleznelor. Initial apar sub forma unui punct decolorat. Si in aceasta situatie este necesar sa va adresati unui medic!

 

Edeme gambiere – se refera la acumularea de lichid in tesuturile de la nivelul gambei. Se insotesc cu:

 

Inflamatie

 

Disconfort

 

Prurit (mancarime).

 

Foarte rar se intampla sa apara rupturi ale venelor.

 

In timp varicele se pot agrava chiar daca se schimba sau se imbunateste modul de viata. Desi au un aspect neplacut mai ales pentru femei, de regula nu cauzeaza probleme medicale majore. Totusi, pentru a evita orice complicatie care ar putea sa apara, este bine sa va adresati medicului dumneavoastra inca de la primele simptome.