Uleiuri sanatoase pentru prajit

uleiuri de gatitFie că îl folosim la salate ori la prăjirea alimentelor, uleiul este un ingredient indispensabil în bucătărie. Pentru prăjit, trebuie să ţinem cont de rezistenţa uleiului la încălzire. Dacă aceasta este scăzută, uleiul poate deveni nociv.

Iată, așadar, care sunt cele mai sănătioase uleiuri pentru prăjit!

Ulei de palmier

Cel mai sănătos ulei pentru prăjit este uleiul de palmier. Acest ulei nu conține colesterol, este ușor de absorbit și digerat, ajutând la dezvoltarea sănătoasă a organismului. Având o rezistență la temperaturi de 230 de grade, uleiul de palmier este cel mai recomandat de medici pentru prăjit.

Ulei de arahide

Este bogat în grăsimi bune (mononesaturate și polinesaturate) și are un termen de valabilitate mai lung decât alte uleiuri pentru gătit. Uleiul de arahide are un punct de încălzire mai ridicat și nu absoarbe sau transferă aroma alimentelor.

Ulei de floarea-soarelui

Pentru prăjire, îți recomandăm să alegi un ulei de floarea-soarelui bogat în acid oleic, aceste sortimente având un conținut ridicat de grăsimi bune mononesaturate și nu grăsimi trans nocive. Totodată, uleiul de floarea-soarelui are o aromă ușoară, conține vitamina E și rezistă la temperaturi mari.

Ulei de soia

Acest ulei presat la rece din boabele de soia are un punct de ardere extrem de ridicat, având o aromă ușoară și o textură netedă. El conține o combinație unică de grăsimi și acizi esențiali – lectină, Omega 3, Omega 6 și acid linoleic.

Ulei de canola

Rapița este o plantă care face parte din familia varzei şi a mustarului, uleiul de rapiță fiind cunoscut şi sub denumirea de ulei de canola. Trebuie menţionat însă că uleiul de canola este un derivat al uleiului de rapiță.

Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grăsimi (7% săturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), având 884 de calorii la 100 g. Acesta nu conţine carbohidraţi, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K şi E. Are o aromă neutră, fiind foarte potrivit pentru gătit.