Turmericul trateaza gastrita si ulcerul

turmeric1Turmericul ocupa un loc important in alimentatia populatiei din India, unde se consuma pana la 2 grame pe zi/ cap de locuitor. Se pare ca astfel se explica incidenta scazuta a anumitor forme de cancer (indeosebi cancer colorectal) in India, comparativ cu alte state din Asia. La fumatori, un studiu clinic a demonstrat ca un consum zilnic de 1,5 grame de turmeric pe durata a 30 de zile anihileaza compusii cancerigeni proveniti in organism din fumul de tigara. Alte studii in vitro au evidentiat efectul protector al turmericului contra cancerului gastro-intestinal si colorectal. Efectul anticancer se datoreaza proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare ale curcuminei. Medicii spun ca o lingurita de turmeric pe zi ne furnizeaza cantitatea necesara de curcumina pentru a preveni cancerul.
Turmericul este in mod traditional utilizat pentru a trata anumite tulburari gastro-intestinale, precum gastrita sau ulcerul de stomac. În acest sens, s-a demonstrat ca un extract din turmeric inhiba secretia de acid gastric, ceea ce ajuta la vindecarea afectiunilor gastrice. Dintr-un studiu clinic reiese ca un consum zilnic de 3 grame de turmeric pe durata a 12 saptamani duce la regresia completa a ulcerului de stomac in cazul a 75% dintre subiecti.

O serie de studii au demonstrat eficienta extractului din turmeric in reducerea colesterolului „rau” (LDL-colesterol). Aceste rezultate i-au determinat pe nutritionisti sa afirme ca turmericul ajuta la prevenirea aterosclerozei, un factor de risc major in aparitia bolilor cardiovasculare.

 

Datele epidemiologice arata ca boala Alzheimer apare rareori in randul populatiei din India, comparativ cu alte tari. Unul dintre motive este consumul crescut de turmeric in India, dar aceasta explicatie trebuie demonstrata si prin studii clinice. Se pare ca proprietatile antioxidante, antiinflamatoare si anticolesterol sunt asociate cu efectul de protejare a creierului. Un studiu este in curs de desfasurare pe un lot de pacienti atinsi de Alzheimer pentru a evalua eficienta turmericului in incetinerea declinului cognitiv.