Trauma a creierului

Trauma a creierului

Cei mai multi oameni au trecut printr-o depresie sau cel putin o stare de anxietate de-a lungul vietii lor. Iar aceste stari pot fi cauzate de nenumarati factori, cum ar fi pierderea persoanei iubite, o concediere sau chiar si un divort. Si aceste situatii deloc usoare pot duce la aparitia unor sentimente de frica, tristete, singuratate sau anxietate. Nu ar trebui sa iti faci griji, deoarece aceste sentimente vin ca o reactie normala la astfel de situatii stresante. Si stii deja ca, desi te simti deprimat in momentul in care se intampla un anumit lucru, timpul te va ajuta sa-ti vindeci ranile si sa functionezi normal din nou, chiar daca nu iti poti da seama de asta pe moment.

 

Cu toate acestea, exista si persoane care sufera de depresie mereu, fara un motiv anume. Iar aceasta stare le deconecteaza de la o functionare normala si le impiedica sa aiba o viata normala. Atunci cand te simti trist, nemotivat, dezinteresat, fara speranta sau descurajat, pentru o perioada mai lunga de 2 saptamani, s-ar putea sa treci printr-un episod depresiv.

 

Iar aceasta stare de depresie poate afecta persoanele de orice varsta, inclusiv copiii mici si adolescentii. Intr-o cercetare realizata de ENIGMA MDD Working Group, s-a ajuns la concluzia ca depresia afecteaza creierul, cauzandu-i daune psihologice. Studiul a fost realizat cu ajutorul unui esantion de aproximativ 9.000 de persoane, dintre care 7.199 erau sanatoase, iar 1.728 fusesera diagnosticate cu depresie cronica. Echipa de cercetatori a studiului a comparat RMN-urile tuturor participantilor la studiu si a gasit diferente semnificative. Se pare ca originea depresiei se afla situata in hipocamp, sectiune a creierului mai mica la persoanele deprimate cronic. Cu toate ca aceasta teorie exista de mai mult timp, nu fusesera facute cercetari amanuntite. ENIGMA MDD Work Group a dezvaluit ca persoanele cu depresie au volumul hipocampului mai mic cu aproximativ 1,24%. Hipocampul este responsabil pentru crearea noilor amintiri, procesarea amintirilor pe termen lung, raspunsurile emotionale. Acesta este localizat in lobul temporal medial, iar faptul ca marimea sa este redusa la persoanele cu depresie cronica explica starea acestor persoane.