Trateaza intepaturile de insecte, cateva masuri

Trateaza intepaturile de insecte, cateva masuri

Umezeala și căldura le priesc insectelor, iar pentru noi acest lucru înseamnă înțepături cu bine cunoscutele iritații locale, roșeață și mâncărimi. Cele mai frecvente sunt înțepăturile de țânțari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor și căpușelor.

Prin înțepătura țânțarilor (femelele sunt cele care atacă) este injectată și o cantitate mică de salivă, care are în compoziție substanțe anticoagulante. Acestea sunt, de altfel, și cele care dau reacțiile locale specifice.

Măsuri preventive

Dacă urmează să îți petreci mai mult timp în locurile unde există țânțari, este bine să limitezi cât poți de mult înțepăturișe acestora. Folosește produse repelente, care țin la distanță țânțarii în general, 4 ore.

Evită să porți haine de culori deschise și să te dai cu parfumuri puternice, întrucâte atrag țânțarii. Este bine să eviți locurile cu multă vegetație sălbatică.

Scărpinarea agravează mâncărimea

Reacția firească după o înțepătură este să ne scărpinăm, dar acest gest nu face decât să accentueze simptomele. Corect este însă să spălăm locul cu apă rece și săpun sau să aplicăm o soluție dezinfectantă. De asemenea, un cub de gheață sau o compresă cu apă rece are acțiune antiinflamatoare.

Oțetul are efect antiseptic, iar apa mentolată va reduce din intensitatea mâncărimilor. În cazul înțepăturilor de albine, acul se va scoate cu mare grijă, cu ajutorul unei pensete.

Pot produce alergii

Deși, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacții alergice în urma înțepăturilor de insecte.

Rar, poate apărea însă o reacție alergică, care poate fi periculoasă, chiar fatală. Cele mai multe astfel de reacții sunt date de albine și viespi. Alergia la înțepătura acestor insecte se manifestă printr-o umflătură, înroșire și mâncărime, care se mențin câteva zile.

Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, amețeală și respirație dificilă, poate fi vorba de șoc anafilactic, ce necesită tratament de urgență. În general, celor cu reacții severe la înțepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgență ce conține o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar și după această injecție, este nevoie de prezentarea la medic.

Atenție la căpușe!

Printre cele mai periculoase înțepături sunt cele de căpușe, unele dintre acestea determinând apariția bolii Lyme. Insecta trebuie scoasă în primele 24 de ore, cu o pensetă cu vârf bont.

Cel mai bine este totuşi ca insecta să fie scoasă de medic. Este bine de știut că înțepătura în sine este insesizabilă, întrucât, în momentul atacului, acestea eliberează o substanță cu efect anestezic.

Peste câteva ore, pe piele apare inițial o pată roșie care se extinde circular. Aceasta se poate manifesta și la o lună după înțepătură. Boala Lyme este însoțită și de febră, oboseală, dureri de cap și frisoane. Este nevoie cât mai repede de tratament cu antibiotice, pentru a nu fi afectate ochii, inima, articulațiile și sistemul nervos.

Soluții naturale pentru înțepăturile de țânțari

– Iritația dată de înțepăturile de țânțari poate fi combătută cu pastă de bicarbonat de sodiu. Amestecă 1 lingură de astfel de praf cu puțină apă și pune pe locul afectat.

– Acasă, poți folosi insecticide naturale precum uleiul esențial de levănțică, de lămâie, de cimbru sau mentă, cu care se odorizează încăperile sau se pun în lampa de aromaterapie.

– Pentru respingerea insectelor se unge pielea cu creme cu esențe de eucalipt, de mentă sau de lămâie.

– Mâncărimile pot fi tratate și cu frunze proaspete de busuioc sau de mentă, cu care se fricționează zona.

– Masează zona afectată cu o ceapă tăiată.

Sfatul specialistului

Înțepăturile de insecte sunt extrem de neplăcute, în primul rând datorită faptului că în acel moment se produce o inflamație la nivel local, care poate duce la boli grave; apar iritația, senzația de mâncărime, durere sau chiar reacții alergice, suprainfecție.

Există în magazine și farmacii diverse spray-uri, brățări protectoare, creme sau tincturi care țin insectele la distanță, uleiuri volatile din plante care se pun în lampa de aromaterapie. Aș recomanda uleiurile din: mentă, levănțică, lămâie, eucalipt, cuișoare, cimbru, rozmarin, busuioc. Cu acestea se poate tampona și masa ușor pielea de pe față, brațe sau picioare.

Plantează în jurul casei, în balcon sau în ghivecele de la geam busuioc, rozmarin, mușcate, gălbenele, lămâiță și vei vedea că țânțarii nu se vor mai apropia. Mierea este un remediu excelent pentru tratarea înțepăturii de viespe sau albină. Este suficient să masezi locul cu miere. Frunzele de pătlagină proaspete sau preparate sub formă de creme sau tinctură ajută la calmarea zonei inflamate.

Frunzele proaspete de varză strivite astfel încât să mustească sucul din ele, pot fi calmantul excelent dacă se aplică un pansament pe zona dureroasă.

Salvia este, de asemenea, de mare ajutor în tratamentul înțepăturilor de insecte. Frunzele acesteia, ușor zdrobite, răcoresc pielea și calmează inflamația. Fă o tinctura de salvie din 20 g de frunză și 100 ml de alcool. După o perioadă de macerare de 10 zile, o strecori și o folosești la nevoi