Simptome ale bolii arteriale periferice

boala_arteriala_perifericaBoala arteriala periferica afecteaza starea arterelor din partea inferioara a corpului, cum ar fi picioarele. Cunoasterea factorilor de risc si masurile de preventie sunt foarte importante avand in vedere ca boala arteriala periferica creste riscul de atac de cord sau infarct.

Simptome ale bolii arteriale periferice
Principalul simptom care ne trimite cu gandul la boala arteriala periferica este o senzatie de tensiune si durere la nivelul gambei, partea interioara a gambei sau fesa, manifestata in timpul unei activitati nu foarte solicitante (mersul pe jos).
Durearea inceteaza in perioada de repaus. De obicei, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta acest simptom decat barbatii. Durerea apare in momentul in care muschiul nu primeste suficient sange.

In cazul in care muschii de la nivelul picioarelor nu primesc suficient sange pentru oxigenare, pacientul poate simti durere chiar si in momentele in care nu se misca.

Alte simptome sunt diminuarea fortei musculare si a echilibrului, senzatia de raceala si amorteala a membrelor si aparitia unor leziuni la nivelul pielii, care se vindeca cu mare greutate.

Atunci cand apar dureri ale membrelor si in repaus, se considera ca boala s-a agravat.

Un alt simptom care apare in cazul barbatilor sunt disfunctiile erectile.

In cazurile foarte grave apare gangrena, zone de tesut mort ce se prezinta sub forma unor pete negre la nivelul tegumentului.

Cu toate ca exista simptome vizibile, uneori boala poate fi diagnosticata gresit. Poate fi mascata de afectiuni precum diabetul sau artrita.

Cauzele bolii arteriala periferica
Una din principalele cauze ale afectiunii arteriale periferice este fumatul. Medicii trebuie sa ii atentioneze pe pacientii care fumeaza asupra riscului unei astfel de afectiuni.

Persoanele care au diabet sunt expuse intr-o proportie mai mare riscului unei boli arteriale periferice.

Hipertensiunea si nivelul ridicat al colesterolului pot cauza boala.

O dieta alimentara neechilibrata si un numar de kilograme peste media indicata pot influenta aparitia bolii arteriale periferice.

Factorul genetic este de asemenea important de luat in considerare de catre medici in momentul consultului si al stabilirii diagnosticului. Daca exista un istoric de boli vasculare in familie, pacientul trebuie sa se adreseze medicului pentru masuri de prevenire, dar si pentru a diagnostica din timp boala.