Sfaturi simple pentru a pastra ficatul in stare buna de functionare

ficat sanatosFara un ficat functional, organismul tau nu ar rezista. Acest mare organ indeplineste peste 500 de functii, cele mai importante dintre acestea fiind: detoxifierea (transforma toxinele exogene si cele rezultate in urma proceselor de metabolizare in compusi mai putin toxici care apoi vor putea fi eliminati), productia si secretia bilei – importanta pentru digestia grasimilor, sinteza de proteine si substante implicate in coagularea sangelui, metabolismul glucidic, lipidic (sinteza de colesterol), stocare de vitamine (A, B, D, E, K), etc.

Ficatul are un sistem propriu de detoxifiere pe care tu il poti sprijini tratandu-l cu atentie. Iata cateva sfaturi simple pentru a pastra ficatul in stare buna de functionare:

1. Verifica eticheta produselor pe care le consumi
Fereste-te de zahar, fructoza si aditivi – arome artificiale, coloranti si indulcitorii, uleiul de soia si alte uleiuri de calitate scazuta si grasimi trans. Fructoza in special, este rea pentru ficat – are aproape aceleasi efecte ca alcoolul, pentru ca poate provoca steatoza hepatica, boala care poate evolua spre ciroza.

2. Evita consumul de alcool in exces
In timp ce un pahar de vin rosu, din cand in cand, poate fi benefic organismului, un consum prea mare de bauturi alcoolice pune o presiune imensa pe ficat, organ responsabil cu prelucrarea alcoolului.
Alcoolul in exces si constant te conduce la ciroza hepatica.

3. Evita alimentele la care stii ca esti alergic, chiar daca e forma de alergie usoara
Aceasta este doar bun simt, dar in cazul in care ai nevoie de un stimulent, trebuie sa stii ca alergiile alimentare pot slabi functia hepatica.

4. Hidrateaza-te
Ti s-a tot spui sa consumi zilnic doi litri de apa si ar fi bine sa tii cont de acest sfat. Motivul pentru care este bine sa fii hidrata este acela ca accelerezi eliminarea toxinelor prin intermediul vezicii urinare si al intestinelor, iar in felul acesta pui mai putin stres pe ficat.

5. Mananca cat mai des alimente organice
Produse alimentare pot contine pesticide, hormoni, antibiotice si, toate acestea trebuie sa fie filtrate prin ficat. De asemenea, o idee buna este sa ultizezi produse naturale de uz casnic. Aminteste-ti ca pielea este extrem de absorbanta si toxinele pot patrunde in corp foarte usor prin piele.

6. Mananca variat si echilibrat, punand accent pe legume si alimente fermentate
Alimentele fermentate sustin microbiomul uman – toate acele bacterii benefice care traiesc in organismul nostru – cele mai multe in intestine, si care, in schimbul hranei, ne ajuta sa digeram alimentele, sa producem vitaminele de care avem nevoie, sa ne intarim imunitatea.

Un tract digestiv sanatos diminueaza volumul de munca a ficatului, iar o dieta echilibrata va oferi, de asemenea o multime de vitamine si minerale, care pot intari sistemul imunitar si sprijini functiile hepatice.