Sfaturi practice pentru intinderi si luxatii

Ligamentele sunt fasii rezistente de tesut care inconjoara glezna si celelalte incheieturi, conferindu-le sprijin si stabilitate. Ele au o oarecare elasticitate, insa nu foarte multa. Daca sunt intinse dincolo de limitele normale, ele se pot deteriora sau inflama – cu alte cuvinte luxa.
O luxatie este de asteptat sa se vindece in aproximativ 6 saptamani, cu conditia sa fie tratata corespunzator.
Cateva mici sfaturi pentru a reduce luxatia:
Odihnitiva incheietura. Luxatiile nu dor neaparat foarte tare la inceput ati putea trage concluzia ca nu este nici o primejdie dar fortarea unei incheieturi lezata poate agrava problema si mai bine sa va odihniti.
Puneti imediat luxatia la gheata. Aplicarea unui obiect rece pe zona luxata amorteste durerea si reduce hemoragia interna sau acumularea de fluide in zona lezata. Este importat sa aplicati imediat gheata pe luxatie, deoarece, odata cu procesul inceput tumefierea va fi dificil sa se retraga. Puneti gheta, cuburi, sau zdrobita, intr-o punga de plastic.
Bandajati incheietura. Comprimarea zonei cu un bandaj elastic previne acumularea fluidului, ceea ce reduce tumefierea si durerea. Bandajarea unei incheieturi restrictioneaza si miscarile, contribuind la vindecarea ligamentelor vatamate.
Luati un antiinflamator. Aspirina si ibuprofenul sunt medicamente nesteroidiene si antiinflamatorii, adica inhiba productia de prostaglandine, paracetamolul actioneaza eliminand durerea, insa nu are nici un efct asupra tumefierii.
Atentie unde calcati. Luxatiile ar fi cu mult mai putine daca tot pamantul ar fi neted ca o pista de alergare, fie ca alergati sau faceti un sport uitati-va intodeauna pe unde clacati pentru a vedea ce vi se asterne la picioare.
Ungheti zona inflamata cu crema pentru tandoane si luxatii o puteti gasi la farmacie. Aceasta crema mai amelioreaza durerea si reduce tumefierea.

Orice luxatie este dureroasa si eu am patit in trecut asa ceva si chiar pentru medici este dificil sa isi dea seama daca leziunea implica tesut sfasiat, os fracturat sau alt tip de traumatism.
Orice luxatie ar trebui sa inceapa sa se amelioreze in cateva saptamani.
Anuntati medicul daca in 2-4 saptamani nu apare nici un progres evindent.