Sa ne crestem copii la tara, este mai sanatos

copil_la_taraO echipa de cercetatori europeni au descoperit recent ca anumite componente din praf (care se gasesc cu precadere in mediul rural) pot stimula sistemul imunitar protejandu-ne de alergii. Asa se explica de ce copiii care traiesc la tara sunt mai putin predispusi la astm comparativ cu cei de la oras.

Astmul este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza respiratia si se caracterizeaza prin inflamatia bronhiilor, explica prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, potrivit adevarul.ro. Pe fondul inflamatiei cronice din bronhii, se produc periodic crizele de astm, care se manifesta prin senzatie de sufocare sau sete de aer. Pacientul are impresia ca aerul nu-i ajunge sa-si umple plamanii. El simte ca se sufoca, ii este mai greu sa expire decat sa inspire. In afara crizelor, pacientul are o respiratie suieratoare, tuse, senzatia ca ceva ii strange sau ii apasa pieptul.

Cel mai adesea, crizele de astm sunt declansate de reactii alergice. Poate fi vorba despre o reactie alergica la polen, praf, fum, parfumuri, detergenti, par de animale. Or, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatori belgieni, canadieni si francezi, copiii care traiesc la tara sufera mai putine alergii si, deci, sunt mai feriti de crize de astm fata de cei de la oras.
Pentru a intelege mecanismul de aparare, autorii studiului au efectuat teste de laborator pe soareci. Astfel, ei au descoperit ca o proteina (denumita A20) are puterea de a intari sistemul imunitar. Or, corpul nostru produce in mod natural aceasta proteina atunci cand plamanii intra in contact cu praful, in special cu unele componente din praful de la tara. „Dupa ce au respirat aer specific din mediul rural, soarecii testati in laborator s-au imunizat impotriva unor alergii, printre care si cea la acarieni”, au explicat cercetatorii. Or, alergia la acarieni afecteaza unul din trei pacienti cu astm.
Pentru a verifica rezultatele, oamenii de stiinta au studiat 2.000 de subiecti europeni (majoritatea nemti si elvetieni) care au crescut in mediu rural. Concluzia? Niciunul dintre ei nu suferea de alergie sau astm. „Urmatoarea etapa a studiului va fi sa determinam care este substanta activa din praf ce permite sinteza proteinei A20”, preconizeaza cercetatorii.
Alte studii au demonstrat ca incidenta alergiilor si astmului este in continua crestere in tarile dezvoltate, din cauza urbanizarii si a traiului in marile orase. Totodata, in cazul copiilor s-a demonstrat ca grija excesiva, igiena dusa la extrem, viata la oras in general sunt tot atatia factori care declanseaza astm, rinita alergica, eczeme.
Specialistii spun ca este posibil ca expunerea timpurie la bacteriile din mediul rural sa le intareasca copiilor sistemul imunitar. O alta explicatie s-ar putea ascunde in spatele poluantilor din zonele urbane, care au potentialul de a declansa alergii.