Reteta simpla de tort cu gutui

tort cu_gutuiTort cu gutui, reteta care face minuni iarna

Gutuile sunt fructe de toamna si iarna, din care pot fi pregatite multe retete, dulci sau sarate. Oricum ar fi preparate, ele sunt un bun remediu impotriva unor afectiuni intestinale, ca diareea si constipatia
Gutuile sunt deosebit de bogate in fibre, cantitatea fiind mai mare decat in majoritatea celorlalte fructe. Tocmai acest continut ridicat in fibre participa la buna reglare a tranzitului intestinal. Taninurile si pectina exercita o actiune protectoare asupra mucoasei intestinelor, avand proprietati antidiareice.

Fructul galben si parfumat, dar cu coaja tare care ar putea pune probleme dintilor, contine si o mare cantitate de minerale, mai ales magneziu si oligo-elemente, constituind in acelasi timp si o buna sursa de vitamina C (15 mg/100 g). Aportul sau caloric este scazut – 57 kcal/100 g.

Gutuile alese pentru consum imediat sau pentru preparare termica trebuie sa fie tari si intregi, fara taieturi. Sunt ajunse la maturitate cand culoarea este galbena, mirosul este pregnant si au un puf care se inlatura usor cu o perie moale.

Pregatit, fructul se potriveste ca garnitura la carne de vanat, miel, vitel, rata. Din gutui se fac dulceturi, compoturi, gemuri si tarte bune. Desi sunt fructe de toamna si iarna, gutuilor nu le prieste frigul, asa incat se pot pastra cateva saptamani in conditii bune numai in aerul ambiant, intr-o camera bine aerisita.