Respiratia urat mirositoare, de ce apare?

Respiratia urat mirositoare, de ce apare?

Respiratia urat mirositoare (halena sau halitoza) apare, in principal, ca urmare a compusilor cu sulf eliberati de bacteriile din cavitatea bucala sau a disfunctiei glandelor salivare.

Aceasta poate fi cauzata de diversi factori precum: igiena orala precara, afectiuni dentare, alimentatia, stilul de viata nesanatos, afectiuni generale grave, explica pentru ziare.com medicul Raluca Gabriela Carnu.

Consumul alimentelor cu miros puternic (ceapa, usturoi, anumite branzeturi si condimente), fumatul sau mestecatul tutunului determina halena. Exista si alimente, precum cafeaua care, desi nu au miros intepator, dupa ingerare pot produce respiratie urat mirositoare.

Dezvoltarea bacteriilor orale, care determina formarea placii dentare, constituie principala cauza a respiratiei urat mirositoare. Igiena orala precara duce la aceasta.

Afectiunile dentare care cauzeaza halena sunt: gingivita, parodontita sau boala parodontala (infectia structurilor de sustinere a dintiilor), cariile dentare, protezele necuratate.

Gura uscata poate provoca halena, deoarece saliva are un rol foarte important in pastrarea nivelului optim de bacterii si pH din gura. Cafeaua si bauturile alcoolice produc deshidratare si lasa in gura un sediment ce se depune pe suprafata dintilor, cauzand respitatie urat mirositoare.

Anumite afectiuni medicale cum ar fi sinuzita, bronsita, boala de reflux gastroesofagian, infectiile glandelor salivare pot determina, de asemenea, halena.

Halena poate fi si semnul unor boli grave care ameninta viata: obstructie intestinala, cetoacidoza diabetica, insuficienta hepatica, unele cancere. In aceste cazuri, sunt asociate si semne si simptome ale afectarii altor organe sau generale.

Daca mirosul neplacut al gurii persista mai mult de 24 de ore fara un motiv cunoscut, se recomanda o vizita la medicul stomatolog si efectuarea de investigatii suplimentare, pentru determinarea cauzei si tratament adecvat.