Remediu pentru hepatita, eliminare toxinelor

hepatita lemn dulceFicatul are rolul de a elimina toxinele și de a secreta bila, absolut necesară unei digestii corespunzătoare. Când acesta ajunge să sufere, din diferite motive, nu trebuie neglijat. E bine să apelezi la câteva remedii naturiste. 

În cazul hepatitei, principală cauză rămâne infecția virală. Virusurile hepatice sunt responsabile pentru atacul direct și distrugerea celulelor ficatului, ce duce în timp la afectarea acestui organ, cu complicații precum insuficiența hepatică, ciroză și cancer hepatic. Acum este și momentul în care te vei simți slăbită, fără energie și poftă de mâncare. Tocmai de aceea, în cazul în care vrei să recurgi la o metodă de tratament naturistă, este bine să știi ce plante îți sunt aliate în lupta cu această afecțiune.

Lemnul-dulce

Studiile arată că rădăcina de lemn-dulce, un remediu de altfel cu o răspândire foarte mare în medicina chineză, poate încetini dezvoltarea bolii și, de asemenea, poate reduce riscul de cancer în cazul persoanelor cu hepatita C. Cunoscută și ca “planta imunității”, lemnul-dulce se administrează sub formă de pulbere împotriva hepatitei virale (B sau C), dar și a ulcerului gastric.
Cum se administrează:

Se ia ½ linguriță de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. Administrarea sa este contraindicată în cazurile de hipertensiune, sarcină, hipotiroidie și ciroză avansată.

Armurariul

Este recunoscut ca fiind un bun tonic hepatic, oamenii de știință germani identificând un grup de ingrediente active numite colectiv silimarină, extrase din semințele acestei plante. Silimarina protejează ficatul, fiind indicată în hepatitele A, B și C și chiar în ciroze. În plus, acest ingredient activ din armurariu stimulează și sinteza de proteine, ajutând la regenerarea ficatului. Poate fi găsită în farmacii sub formă de extract lichid, tinctură și capsule (ce conţin planta uscată -120-140 mg silimarină/capsulă).

Cum se administrează:

În tratarea hepatitei, recomandată este tinctura, pe care o obții punând într-un borcan douăzeci de linguri de pulbere de seminţe de armurariu, pe care le acoperi cu alcool alimentar de 50 de grade și amesteci continuu. Borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat 14 zile, într-un loc umbrit, apoi se strecoară. Se administrează 1 linguriţă, de 4 ori pe zi.

Curcuma (turmericul)

Această substanță chimică găsită în turmeric, condimentul preferat al indienilor, poate trata inflamațiile, distruge virusurile și bacteriile, și este de un real ajutor pentru persoanele cu hepatită C. Este contraindicată în cazul tratamentelor bazate pe anticoagulante, deoarece subțiază sângele. Curcuma favorizează producerea bilei și protejează împotriva afecțiunilor hepatice, fiind disponibilă atât ca supliment alimentar (în capsule sau tinctură), cât și sub formă de condiment.

Cum se administrează:

O linguriță pe zi este cantitatea ideală pentru tratarea hepatitei, putând fi adăugată în sucuri sau piureuri de fructe sau amestecă doar cu apă.

Uleiul de ricin

Este cunoscut că sporește circulația sangvină și îmbunatățește fluxul limfatic. În cazul hepatitei, în perioadele în care există și inflamații severe, uleiul de ricinpoate fiabsorbit prin piele și este un real ajutor, atunci când este aplicat sub formă de cataplasmă. Studiile au arătat  că uleiul de ricin crește producția de celule albe din sânge și ajută sistemul limfatic, stimulând drenajul toxinelor.

Cum se administrează:

Ai nevoie de o cârpă de bumbac pe care o înmoi în ulei de ricin, presat la rece, și pe care o storci apoi. Aceasta trebuie pusă pe ficat (în partea dreaptă, sub coaste) și, deasupra ei, o bucată de plastic și o sursă de căldură, o pernă electrică sau pur și simplu o sticlă cu apă fierbinte. Cataplasma trebuie ținută cel puțin 30 de minute,zilnic.

Sfecla roșie

Sfecla îmbunătățește funcția hepatică, prin subțierea bilei, permițându-i deci să curgă mai liber prin ficat și intestinul subțire, unde descompune grăsimea și stimuleaza tranzitul intestinal. Un alt beneficiu al fluxului de bilă sporit este reducerea calculilor biliari.

Este recomandată în cazul hepatitei B, deoarece este bogată în substanțe nutritive de care organismul are nevoie. Sfecla are cantități semnificative de fier, potasiu, acid folic, mangan, calciu și cupru și vitaminele A, B și C, toate contribuind la regenerarea celulelor deteriorate din ficat.

Cum se administrează:

Este indicat să bei 2 pahare desuc de sfeclă în fiecare zi, indiferent de sezon și pe termen lung.

Info

Tratamentele naturiste pot fi administrate atât în faza acută, cât și în cea cronică a hepatitelor. Ele nu înlocuiesc terapiile medicamentoase, ci le completează.