Remedii naturiste pentru paradontoza

paradontozaParadontoza este o afecțiune inflamatorie a gingiilor și nu a dinților, manifestată printr-o degenerare a paradonțiului, țesut prin care sunt fixați dinții în osul maxilarelor. În stadiu avansat, această boală poate deveni ireversibilă, ducând la retracția gingiilor, dezvelirea pronunțată a dinților și, în final, la căderea lor.

Bolile parodontale sunt , în general, cauzate de flora microbiană din cavitatea bucală. De aceea, este important să știm că, pentru a menţine parodonţiul sănătos, trebuie în primul rând menţinută o igiena riguroasă, constând în curăţarea zilnică a dinţilor şi a cavităţii bucale.
Evoluția bolii cunoaște trei etape: gingivita, parodontita superficială şi parodontita profundă. În prima fază, apar următoarele semne: inflamaţia gingiei, adică gingivita, manifestată prin modificarea culorii spre roşu violaceu, papile inflamate îndepărtate de pe dinţi, dureri, senzaţie de prurit gingival, sângerari la periaj. Aceasta este și etapa în care, printr-o igienă impecabilă şi controale riguroase la medicul dentist, boala poate fi stopată şi chiar eliminată, gingivita fiind reversibilă.
Tratamentul este destul de complex și constă în aplicări locale de antiinflamatoare și antibiotice sau chiar intervenții chirurgicale. Din păcate însă, acesta nu implică vindecarea completă ci doar încetinirea evoluției bolii.
Cele mai eficiente măsuri pentru evitarea acestei afecțiuni sunt măsurile luate din timp, ce constau în păstrarea cu consecvență a unei igiene orale corespunzătoare. Pe de altă parte, există o serie de tratamente naturiste recomandate, care ajută la prevenirea și tratarea acestei afecțiuni:
1. Frunze de măselariță
O gargară făcută cu un decoct de frunze de măselariță este considerată ca fiind cel bun tratament pentru paradontoză. Acest lucru trebuie realizat în fiecare dimineață, timp de 7 zile și apoi reluat după 6 luni. Atenție, măselarița este o plantă periculoasă dacă este înghițită, așa că doar clătiți gura și aveți grijă să nu înghițiți.

2. Hreanul, crud sau în tincturi
O alta plantă, ce aduce beneficii în tratamentul parodontozei, este hreanul. Fie mestecați o rădăcină de hrean în fiecare zi, fie clătiți gura sau frecați gingiile cu tinctură diluată, 20 de picături la un pahar de apă.
3. Uleiul de măsline
Masarea gingiilor cu ulei de măsline ajută la atenuarea durerilor și cicatrizarea rănilor.
4. Uleiul de susan
Seara, înainte de culcare, după spălarea pe dinți, se pun 2-3 picături de ulei de susan pe deget și se masează gingiile. Tratamentul durează minim 3 luni.
5. Propolis
Mestecă zilnic 4-5 g de propolis, apoi înghite, până la vindecare.
6. Scoarța de stejar
Faceți gargară cu decoct de scoarță de stejar (4-5 linguri la o cană de apă).
O altă recomandare utilă este să vă masați gingiile zilnic cu sare marină, suc de aloe vera sau zeamă de lămâie.
Există și câteva alimentele care ajută în lupta cu paradontoza
Consumul zilnic de banane ajută la ameliorarea acestei probleme prin reducerea inflamației. Aceeași acțiune o are și sucul de varză. Pe de altă parte, lămâile au o acțiune astringentă și tonifiantă asupra gingiilor. Castravetele este o altă legumă ce face bine în parodontoză. Poate fi consumat ca atare sau sub formă de suc, pentru a clăti gura. Și sucul de ceapă diluat cu apă, în părți egale, este recomandat pentru frecarea gingiilor.