Remedii naturale prin care puteti trata gastrita

gastritaBolile gastrice şi ulceroase sunt afecţiuni cu o frecvenţă foarte ridicată în rândul populaţiei adulte. Dintre acestea, cea mai cunoscută este gastrita, care se manifestă prin inflamarea sau iritarea mucoasei stomacului.

Este foarte important să se evite stările de stres şi tensiune, întrucât componenta nervoasă întreţine arsurile şi durerile de stomac. Pentru această afecţiune este necesar să se recurgă la un regim alimentar din care să nu lipsească mazărea, cartoful, varza, mierea, iar ca remedii fitoterapeutice sunt recomandate infuziile din radacină de lemn dulce, muşeţel, flori de salcâm, gălbenele. Sunt utile şi vitaminele B1, B6, C şi D.

Iată câteva căi naturale prin care puteţi trata gastrita:

1. Lemn-dulce

Se administrează câte o linguriţă de tinctură de rădăcină de lemn-dulce de patru ori pe zi, diluată într-o cană cu apă sau se iau câte 6 capsule cu extract de lemn-dulce pe zi, în cure de patru săptămâni. Lemnul dulce are proprietăţi antiinflamatorii excelente şi ajută la refacerea mucoasei gastrice.

2. Argila

Argila se administrează în cure de 40 de zile. În 100 ml de apă se pune o linguriţă de argilă, de seara până dimineaţa. În primele şapte zile de tratament se bea pe stomacul gol, dimineaţa, numai apă de argilă. Dupa trecerea acestei perioade, se amestecă dimineaţa întreg conţinutul paharului şi se bea apă tulbure cu argilă. Argila ajunsă în stomac formează un gel protector, care calmează durerile şi cicatrizează leziunile de pe pereţii gastrici.

3. Apă pe stomacul gol

Tratamentul cu apă este considerat de succes pentru o multitudine de boli: de inimă (hipertensiune), boli digestive (gastrită, constipaţie), hemoroizi, diabet. Dimineaţa, imediat după trezire, beţi 4 pahare de apă (aproximativ o jumătate de litru), apoi nu mâncaţi şi nu beţi nimic 45 minute.. Pentru gastrită, acest tratament este indicat timp de minim 10 zile. Neavând efecte adverse, acest tratament se poate urma toată viaţa, dar apa trebuie să fie de bună calitate (plată, alcalină).

4. Miere

Se recomandă 50 de grame de miere de albine, de trei ori pe zi, cu circa 30 de minute înaintea meselor principale. Scopul curei cu miere este normalizarea secretorie şi motorie a stomacului.

5. Cărbune vegetal

Cărbunele vegetal se găseste în farmacii sub formă de pulbere sau comprimate. Acesta neutralizează aciditatea din stomac şi calmează durerile care apar în gastrite.

6. Muşeţel

Se administrează sub formă de macerat la rece: două linguri de flori de muşeţel se lasă într-un litru de apă, la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, când se filtrează şi se bea pe stomacul gol.

7. Suc de sfeclă roşie

Este puternic alcalin, tamponând aciditatea din stomac. Cele mai bune rezultate se obţin combinând 100 ml suc de sfeclă roşie cu 100 ml suc de cartofi cruzi şi 500 ml suc de morcov.

8. Rădăcină de pătrunjel

Un kilogram rădăcini de pătrunjel se fierb în doi litri de apă, până scade la jumătate. Lichidul obţinut se bea de-a lungul dimineţii.
În cazul în care gastrita s-a complicat şi au început să apară hemoragii interne, se bea un decoct din scoarţă de stejar, rădăcini de troscot, muşeţel, traista-ciobanului sau urzică vie.