Plante cu proprietati antiinflamatoare

plante_antiinflamatoareUtilizarea frecventa a antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru calmarea durerilor are numeroase efecte secundare, iar studiile au aratat ca acestea cresc riscul unor boli cardiovasculare precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Iata insa cateva plante cu proprietati antiinflamatoareremedii naturale cel putin la fel de eficiente:

Piperul negru
Aroma distincta a acestui condiment este data de piperina, dovedit antiinflamator extrem de eficient. Piperina inhiba manifestarea unei gene asociate artritei si raspandirii cancerului, denumita MMP13. Piperina scade productia prostaglandinei reducand inflamatia si reduce semnificativ perceptia durerii.

Cardamomul
Face parte din familia ghimbirului si este originar din India si Sri Lanka. Este folosit de multe secole in tratarea inflamatiilor.

Ardeiul iute Cayene
Continutul de capsaicina determina organismul sa elibereze o substanta prezenta in mod natural dupa fiecare leziune tisulara. Astfel se explica rezistenta la durere a consumatorilor de ardei iute, spun specialistii.

Musetelul
Aceasta planta este recomandata in multe scrieri pe parcursul istoriei drept un remediu al inflamatiei gurii. Uleiul de musetel contine bisabolol si camazulena, substante care reduc inflamatia. De asemenea, in musetel sunt prezenti oxizi bisabolol, famesen si spiro-eter, cu prprietati antiinflamatoare si antispastice.

Ghimbirul
De secole medicina traditionala se bazeaza proprietatile antiinflamatoare ale ghimbirului. Conform studiilor facute la Universitatea din Maryland, ghimbirul diminueaza durerea asociata cu boala inflamatorie clasica. In acelasi timp, substantele din ghimbir micsoreaza senzatia de greata, varsaturile si alte probleme ivite la stomac.

Curcuma (turmericul)
Producatorii de alimente adauga curcuma in produsele preparate pentru a da o culoare galbuie acestora, insa terapeutii o folosesc de peste 4.000 de ani in tratarea problemelor digestive si lupta impotriva infectiilor. Curcumina din turmeric este un antioxidant care elimina radicalii liberi din organism, reducand doua dintre enzimele care provoaca inflamatia.

Aloe
Aloe reduce nu numai inflamatia dar si durerile. In acelasi timp ajuta la refacerea stratului epitelial. Conform Universitatii din Maryland, gelul cu aloe este superior cremei cu hidrocortizon unu la suta.

Seminte de telina
Semintele de telina reduc inflamatia actionand asemeni unui diuretic. Acestea sunt extrem de eficiente in tratarea artritei si gutei.

Ceaiul verde
Acesta contine polifenoli, micronutrienti care previn anumite mecanisme ale unor boli. Principalul micronutrient este galat epigallocatechin cu reale proprietati antiinflamatorii si anticancerigene. Este folosit in reducerea inflamatiilor la nivelul tractului digestiv, reduce inflamatiile gastro-intestinale asociate bolii Crohn si colita ulceroasa. Este recomandat deasemenea in artrita, reducand odata cu inflamatia si distrugerea cartilajelor.

Rodiile
Flavonoidele prezente in rodie reduc inflamatiile asociate osteoartritei. Se pare ca substante specifice rodiei blocheaza distrugerea cartilajului, actiune specifica acestei boli.