Painea degradeaza sanatatea fizica, motive pentru a renunta la paine

paine_tipuriCand vine vorba despre paine, parerile nutritionistilor sunt impartite: unii recomanda consumul cu masura, alti excluderea totala si nu numai a painii ci si a tututor produselor care contin faina. Nutritionistul Cristian Margarit prezinta pe blogul personal 5 argumente pentru care ar fi bine sa renuntam la paine:

1. Cerealele nu sunt hrana potrivita pentru specia umana.
Mancand paine pierdem nutrienti valorosi care ar putea veni din alimente mult mai sanatoase. Da, pasarile sunt adaptate pentru hrana cu aceste seminte.

2. Painea nu este paine.
Aditivii si metodele de fabricatie fac din produsele moderne adevarate rezervoare de chimicale toxice. Coaja de paine contine compusi cancerigeni. Grasimile adaugate sunt afectate grav de procesul de coacere, in special cele de tip PUFA/ omega 3, foarte sensibile la caldura si oxidare.

3. Painea degradeaza sanatatea fizica.
De la boli autoimune (cauzate de lectine, gluten) pana la obezitate, bulimie, diabet si boli cardiovasculare, in toate acestea painea e un factor important.

4. Painea degradeaza starea psihica prin opioizii continuti.
Consumul de paine este legat de oboseala cronica, depresie si chiar schizofrenie.

5. Painea contribuie la distrugerea mediului prin monoculturile modificate genetic si tratate cu substante toxice.
Se distrug astfel intregi ecosisteme, flora, fauna, se polueaza solul, apele si aerul.

Nutritionistul sustine ca „din cand in cand” putem consuma o felie de paine (cea alba poate chiar de preferat) sau niste cereale cu mai putin gluten (secara, ovaz, orz), insa a-ti baza dieta pe astfel de alimente nu este o alegere sanatoasa.