Motive pentru a manca salata de telina

salata_telina_radacinaAliment si medicament, telina este o adevarata comoara pentru sanatate. Coaja telinei, aruncata de cele mai multe ori, contine cele mai multe substante antibiotice si antifungice din planta, radacina legumei fiind considerata o adevarata colectie de substante cu efecte vindecatoare.

In coaja telinei gasim vitaminele B1, B2, B6, B9, C, toate cu rol in protectia impotriva radicalilor iberi, in intarirea sistemului imunitar. Pentru a fi cu adevarat eficienta in terapie, radacina de telina se va consuma cu coaja. Radacina de telina este recomandata copiilor si adolescentilor, inclusiv celor cu tulburari de maturizare si crestere. Cea mai bune modalitate de a beneficia de calitatile vindecatoare ale telinei este sa o consumi sub forma de salata.

Cum se prepara salata de telina terapeutica

Spalati bine radacina si o radeti – pe razatoarea cu gauri mari intr-un bol. Cantitatea variaza in functie de numar persoane, consum. Se adauga un pic de sare, apoi se freaca bine in maini pentru a o fragezi. Completati salata cu putin ulei presat la rece si suc de lamaie.

De asemenea, salata de telina cruda poate fi imbunatatita prin adaugarea unui mar ras, eventual, morcov, sfecla sau varza rasa, patrunjel sau marar verde.

Beneficiile salatei de telina cruda
1. Previne cancerul de colon
Salata de telina contine un procent ridicat de fibre alimentare, cu rol important pentru imbunatatirea tranzitului intestinal si pentru tinerea sub control a greutatii. Mai mult decat atat, consumul regulat de salata de telina previne cancerul tubului digestiv.

2. Scade colesterolul si trigliceridele
Potrivit unui studiu realizat de un institut al Departamentului Guvernamental pentru Agricultura al Statelor Unite, salata de telina contribuie la scaderea valorilor colesterolului negativ cu 10 – 20%.

Consumata impreuna cu alte alimente, leguma, extrem de bogata in fibre alimentare, blocheaza punerea in circulatia sanguina a trigliceridelor in exces si a colesterolului. Despre efectul celulozei si al altor fibre alimentare din telina asupra trigliceridelor din sange, studiile de medicina experimentala il descriu ca fiind extraordinar, datorita scaderii valorii acestora cu 17,3 – 33,5%, dupa doar 30 de zile de tratament.

Asadar, in caz de colesterol si trigliceride marite, este recomandat consumul zilnic a 100 de grame de salata de telina, preparata dupa reteta prezentata, pe o perioada de minimum 30 de zile.

3. Scade glicemia
Radacina de telina, morcovii, varza si patrunjelul sunt legume bogate in fibre alimentare si in principii active cu efect hipoglicemiant. Pentru a ajuta organismul sa devina mai receptiv la actiunea insulinei, se vor consuma zilnic minimum 50 de grame de radacina de telina, preparata sub forma de salata, amestecata cu varza, morcov si patrunjel.

Precautii

Telina cruda este contraindicata in timpul sarcinii. Ȋn cazuri foarte rare, leguma poate produce alergii (deranjamente digestive, catar respirator, urticarie), situatie in care se va intrerupe tratamentul.