Merele sunt cele mai sanatoase

mereMerele sunt, fara indoiala, unele din cele mai apreciate si consumate fructe din tara noastra, ele fiind cultivate fara probleme pe intreg cuprinsul tarii.  Bogate in fibre, vitamine si minerale, merele sunt esentiale intr-o dieta echilibrata. Nu degeaba nutritionistii recomanda consumul a cel putin unui mar pe zi.

Te-ai intrebat insa cati carbohidrati are un mar? Ei, bine potrivit sugarstacks.com, 100 de grame de mere vin cu 11,5 grame de zahar, respectiv cu putin peste un cub si un sfert. Astfel, un mar mare (200 grame) contine 23 grame de zaharuri, ceea ce reprezenta 92 de calorii din totalul de 116. Pe de alta parte, merele nu contin deloc grasime sau sodiu, ceea ce le face atat de grozave in dieta persoanelor care sufera de retentie de apa si afectiuni cardiovasculare.

 

Insa dincolo de informatiile legate de beneficiile asupra sanatatii, exista mai multe curiozitati, pe care e posibil sa nu le cunosti.

Iata cateva dintre ele.

 

1. Contrar credintei populare, nu marul este fructul interzis. De fapt, marul nu apare deloc in Biblie sau in alte texte vechi religioase. Expresia folosita este „un fruct din Copacul Cunoasterii“, fara a se specifica vreun moment ca ar fi vorba de mar. Cel care a introdus marul ca simbol al „pacatului“ in constiinta colectiva a fost pictorul belgian Hugo van der Goes, prin opera sa „The Fall of Adam“.

 

2. Floarea de mar este simbolul statal al Michigan. In SUA, in prezent sunt cultivate 2500 de varietati de mar, iar in lume, peste 7500 de varietati.

 

3. Merele pot varia ca dimensiune de la marimea bobului de mazare pana la dimensiunea unui dovleac.

 

4. Merele fac parte din familia trandafirilor.

 

5. Este nevoie de aproximativ 36 de mere pentru 4 litri de otet de mere.

 

6. Desi nu sunt bogate in calciu, datorita continutului de bor, merele intaresc oasele.

 

7.  O persoana obisnuita consuma circa 65 de mere pe an.

 

8. Cel mai mare mar cules vreodata a cantarit 1.5 kg.

 

9. In China cuvantul mar se pronunta „ping“, care mai inseamna si pace.

 

10. Arheologii au descoperit faptul ca oamenii ar fi mancat primele mere inca din anul 6500 I.H.