Medicamentele se ieftinesc

medicamente ieftineNoul catalog national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania, ce ar urma sa intre in vigoare din luna iunie, prevede ieftinirea a peste 1.000 de medicamente cu pana la 20%, sustine Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dipozitivelor Medicale (ANMDM).

Medicamentele nu sunt bune mai deloc si guvernul vrea sa ieftineasca pastilele, destule pastile, tone de pastine care nu sunt bune de nimic, eu prefer sa ma tratez cu remedii naturiste decat sa dau milioane de o mana de pastile si boala nu trece.

Acesta a declarat pentru Mediafax ca din noul catalog national al preturilor medicamentelor vor face parte 40 de tipuri noi de tratamente, majoritatea fiind inovative.

Noul catalog mai prevede si actualizarea preturilor in functie de cursul schimbului valutar, de la 4,2 lei la 4,4 lei. Cu toate acestea, seful ANMDM a spus ca pretul va creste foarte putin, astfel ca efectul in piata va fi unul nesemnificativ.

Oana Grigore, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Sanatatii, a afirmat ca in prezent se discuta pe baza unui catalog intermediar. „Este pus in dezbatere publica un catalog intermediar, actualizat partial cu preturile la medicamente inovative, adica acele medicamente de ultima generatie pentru tratarea bolilor oncologice, cardiovasculare, diabet si altele. Acest catalog este de referinta pentru medicamentele generice”.

In urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar si pancreatic, care costa in prezent 8.361 de lei, ar urma sa coste dupa recalculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat si la plamani, care costa 5.216 lei, ar urma sa coste 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.

Potrivit aceleiasi evaluari, in cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, pretul se reduce de la 1.713 lei la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronica de rinichi si anemie, care costa 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienta renala cronica cu pretul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintate care costa 342 de lei va costa 177 de lei.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat pe 27 februarie ca cer detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau a reprezentantilor sa isi actualizeze pana la 10 martie toate preturile la medicamentele de uz uman.