Matura raiului, planta care distruge celule canceroase

matura-raiuluiMatura raiului, planta care distruge celule canceroase

Rudă bună cu pelinul, pelinița sau mătura raiului este o plantă răspandită în țara noastră ale cărei beneficii majore pentru sănătate sunt, din păcate, prea puțin cunoscute.
Folosită pe scară largă în medicina tradițională, datorită acțiunii sale mai blânde în comparație cu cea a pelinului, planta reprezintă un dar al naturii pentru sănătate, un adevărat elixir care și-a dovedit eficiența în tratarea cancerului și a multor alte afecțiuni.
Pelinița este un tonic nervos care combate stările astenice şi anorexia psihică, dar şi un puternic stimulent al sistemului nervos central, inducând o stare de tonus psihic şi de bună dispoziţie. În plus, pelinița este antihemoragică, consolidează musculatura, iar semințele sale sunt bune pentru boli de ochi, răceli pe timpul verii, malarie, dizenterie.
Substanța activă a acestei plante se numește artemisinina. Aceasta are efecte antiseptice, digestive, febrifuge, antibacteriale și anticalice (împiedică diferite depuneri: pietre la rinichi, calculi biliari).
Cea mai valoroasă proprietate a artemisininei este aceea de a lupta împotriva cancerului. Testată pe 55 de tipuri de celule canceroase, cercetările științifice au scos la iveală efectele pozitive ale peliniței, planta având capacitatea de a distruge 98 % dintre acestea. În tratamentul împotriva cancerului este recomandat ca pelinița să fie administrată împreună cu fier.
Iată care sunt celelalte beneficii ale peliniței pentru sănătate:
1. Combate reumatismul – se fac băi cu infuzie combinată de peliniță (5 litri la o cadă de apă), de două ori pe săptămână. Extern, pelinița acționează ca tonic nervos, ameliorând local circulația impulsurilor nervoase. În tratamentul reumatismului, suplimentar se pun plasturi cu peliniță pe locurile afectate.
2. Stimulează digestia – pelinița este recomandată pentru stimularea digestiei şi tratarea afecţiunilor stomacale, a astmului, febrei, leucoreei şi infecţiilor pielii.
3. Este de real ajutor în anexită și metroanexită – se fac băi de șezut fierbinți, cu infuzie combinată de peliniță. Această procedură are un puternic efect antiinflamator și antiinfecțios, acționând totodată ca un puternic stimulent al activității ovarelor.
4. Luptă împotriva depresiei – se țin cure succesive cu tinctură de peliniță, din care se iau câte 50 de picături, de patru ori pe zi, vreme de 28 de zile. Principiile active ale peliniței sunt un puternic stimulent al sistemului nervos central, inducând o stare de tonus psihic și de bună dispoziție.
5. Combate răul de mișcare – dacă mergem la drum și știm că avem rău de mașină, de avion sau de mare, ar fi foarte util să avem la noi o sticluță cu tinctură de peliniță. La nevoie, se iau câte 10-20 de picături, diluate cu apă sau cu puțin suc de lămâie.