Lucruri greu de inteles despre univers

Lucruri greu de inteles despre univers

Universul este imensul și fascinantul lor din care facem parte. Evoluția sa este una fantastică și a făcut posibilă existența vieții inteligente, printre care și cea a omului.

De-a lungul timpului, au existat numeroase teorii, care au încercat să explice nașterea și formarea Universului. Cea mai populară în ziua de astăzi, acceptată pe deplin de lumea științifică, este teoria Big Bang-ului.
Formarea Universului prin teoria Big Bang-ului

Povestea a început în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani, când fundamentele Universului au început să apară. Oamenii de știință susțin că inițial a existat o explozie imensă, după care materia existentă a început să-și extindă masa și forma.

Inițial au apărut quarcii, electronii și protonii. Apoi au urma celelalte elemente fundamentale. În momentul în care Universul s-a răcit suficient au apărut atomii. După jumătate de milion de ani, a apărut heliul și hidrogenul. După alți 2 milioane de ani a apărut gravitația. Aceasta a făcut ca atomii să devină un conglomerat și astfel au apărut primele galaxii. Formarea stelelor s-a produs în urma unor explozii. Astronomii susțin că în trecut, Universul nostru a fost un adevărat spectacol de artificii.

Apoi au apărut găurile negre, iar dacă o stea nu s-ar fi format în poziția care este acum, întreg Universul ar fi fost schimbat. Apoi s-au format sistemele solare, printre care și al nostru, iar în cele din urmă, în zonele locuibile a apărut viața. Această teorie descrie pe scurt un proces de miliarde de ani, care din nimic a reușit să formeze un Cosmos gigantic și misterios.
Lucruri inexplicabile din Univers

Universul este atât de vast și de misterios, încât, niciodată toate secretele sale nu vor fi descoperite. Iată câteva dintre cele mai greu de înțeles lucruri din Univers:

De ce explodează stelele? Deşi oamenii de ştiinţă au aflat multe date despre formarea unei stele, tot nu înţeleg ce se întâmplă în interiorul ei atunci când explodează şi devine o supernovă.

Ionizarea Universului: timp de sute de mii de ani după Big Bang, electronii au fost despărţiţi de atomi, iar cercetătorii nu înţeleg de ce s-a întâmplat asta şi cum s-au unit ulterior.

Care este sursa radiaţiilor cosmice? Terra este protejată de aceste radiaţii dăunătoare, datorită atmosferei sale, însă astronomii nu ştiu încă de unde provin ele.

Sistemul nostru solar este considerat ciudat, iar savanţii nu ştiu încă dacă el s-a format după anumite reguli sau totul a fost o pură întâmplare.
Există viață în Univers sau suntem singuri?

Acesta este un mister destul de simplu. Există şi altă formă de viaţă inteligentă acolo undeva sau suntem singurii? Carl Sagan ne aminteşte că dacă noi existăm, atunci, indiferent de cât de rară ar fi inteligenţa în Univers, având în vedere cât de mare este, este imposibil ca noi să nu avem destui vecini acolo undeva.

Frank Dave, un astrofizician a creat o ecuaţie ce ne ajută să descoperim câte forme de viaţă inteligentă se află în univers. El a estimat că dacă pe una din un miliard de planete ar exista viaţă inteligentă, atunci ar trebui să existe cel puţin 6 miliarde de planete cu fiinţe inteligente.
Enrino Fermi, însă, a subliniat faptul că dacă viaţa ar fi atât de răspândită, ar fi fost imposibil virtual să nu detectăm aceste forme de viaţă în Univers. Deci rămâne următoarea întrebare: ce este atât de diferit la Pământ încât nimeni nu vrea să se joace cu noi?