Lucerna este benefica organismului uman

medicago-sativaMedicago sativa, adică lucerna, este o plantă ce provine din Persia, unde era un nutreț valoros pentru cai. După unele izvoare din antichitate, lucerna a fost adusă prin anul 470 î.Hr. în Grecia și prin anii 150-50 î.Hr. în Italia unde era folosită în furajarea oilor. Acum, această plantă a ajuns să fie recomandată de mai totţi nutriţioniştii datorită calităţilor sale vindecătoare.

Deşi este cunoscută drept o plantă furajeră şi folosită în special ca nutreţ, pentru hrănirea animalelor, este şi incredibil de benefică organismului uman.

Excelent detoxifiant

Lucerna este un veritabil tonic şi întăritor al sistemului imunitar, care stimulează funcţiile ficatului şi purifică sângele. Datorită conţinutului ridicat de fibre, absoarbe şi elimină toxinele acumulate.

Dizolvă cheagurile de sânge

Datorit cantităţii ridicate de vitamine, lucerna ajută la dizolvarea cheagurilor din sânge şi previne sângerările abundente. Astfel, consumul de lucernă este indicat după intervnţiile chirurgicale, în cazul menstruaţiei abundente, a problemelor de coagulare a sângelui, a bolilor cardiace şi a rănilor deschise.

Fortifică oasele şi dantura

Vitaminele B6, E şi D, precum şi calciul, magneziul, fosforul şi potasiul conţinute ajută la menţinerea unui sistem osos puternic şi a unei danturi sănătoase.

Combate gastrita

Datorită conţinutului ridicat de vitamina U, găsită şi în varza crudă, lucerna are un important efect de pansament. Astfel, consumul său combate cu succes gastrita sau ulcerul.

Alungă constipaţia

Datorită conţinutului ridicat de fibre, ceaiul de lucernă este benefic în constipaţie, deoarece are un uşor efect laxativ şi reduce balonarea.

Tratează infecţiile urinare

Datorită efectului diuretic şi antifebril, infuzia de lucernă te ajută foarte mult dacă suferi de infecţie urinară, inflamaţie a vezicii sau a prostatei.

Contraindicaţii

Persoanele care au suferit de lupus eritematos sistemic nu au voie să consume remedii pe bază de seminţe sau de pulbere de lucernă, deoarece acestea pot redeclanşa boala.