Jocuri de noroc consecinte, bani pierduti aiurea

Jocuri de noroc consecinte, bani pierduti aiurea

Dependenta de jocuri de noroc (pariuri, carti, aparate, ruleta, poker etc.) este considerata o boala atipica, ascunsa, pentru ca nu manifesta semne sau simptome precum dependenta de alcool sau de droguri. Persoanele dependente de jocuri de noroc isi neaga problema sau refuza discutiile ce au ca subiect jocurile ori dependenta de ele.

In plus, au tendinta de a minimaliza riscurile la care se expun si nu constientizeaza adevarata natura a consecintelor negative pe care le pot suferi. De foarte multe ori ascund ca se duc sa joace, mint, manipuleaza sau promit ca nu mai merg la jocuri.

 

Puteti fi sigur ca aveti o problema cu dependenta de jocuri, daca:  Simtiti nevoia sa tineti secret faptul ca mergeti sa jucati. Va place sa stie cat mai putina lume unde mergeti sa jucati si cat cheltuiti cu jocurile. Va place sa credeti ca intr-o buna zi o sa surprindeti pe cei dragi cu o suma imensa castigata la jocuri;

Aveti probleme/dificultati in a va controla impulsul de a juca. Odata ce ati inceput sa jucati, va dati seama ca va este foarte dificil sa va opriti si sa plecati. Constatati ca sunteti prins si ca sunteti dispus sa va cheltuiti si ultimul banut, in speranta ca veti castiga, va credeti mai special si sperati ca aparatul va va premia pe dumneavoastra.

Cautati cu disperare prieteni dispusi sa va imprumute cu o suma de bani, in speranta ca veti juca mai bine si va vei recupera toti banii pierduti; – Jucati chiar si atunci cand nu mai aveti bani. Un semnal de alarma apare atunci cand sunteti din ce in ce mai disperat sa jucati ca sa va recuperati pierderile. In disperarea momentului sunteti gata sa intrati in banii alocati pentru rate, facturi, pentru mancare sau rechizitele copilului. Sunteti tentat sa va imprumutati, desi stiti ca e foarte greu sa dati banii inapoi.

Sunteti dispus sa va vindeti unele obiecte personale – ceas, bijuterii etc. – pentru a juca sau pentru a va acoperi unele datorii. Incepeti sa credeti in ideea ca pariind mai multi bani este singura metoda prin care puteti castiga mai mult sau va puteti recupera pierderea. Insa asta nu face decat sa va sporeasca si mai mult pierderile, datoriile; – Familia si prietenii sunt ingrijorati din cauza problemei dumneavoastra cu jocurile. In schimb, continuati sa negati ca aveti o astfel de problema, iar pe masura ce timpul trece, dependenta si consecintele ei negative se agraveaza.

Daca familia sau prietenii isi fac griji pentru dumneavoastra, ascultatii cu atentie. Priviti cu adevarat la felul in care dependenta va prins si va afectat viata: felul cum dormiti, cum mancati, cum va place sa petreceti timpul liber, cum va ganditi din ce in ce mai mult la joc, decat la persoanele dragi de langa dumneavoastra, cum ati intrat intr-o lume care va consuma si va oboseste incet, dar sigur. Ascultatii pe cei dragi cu atentie.

Nu este un semn de slabiciune sa cereti sau sa acceptati ajutor specializat. Va puteti opri din dependenta si puteti avea din nou o viata normala, cu satisfactii firesti.

Retineti un aspect esential: problemele cauzate de jocurile de noroc nu sunt doar de natura financiara. Alte probleme se pot agrava: dependentul petrece timp din ce in ce mai mult cu gandul la joc, iar aceasta face ca in timp relatiile cu cei apropiati (sotie, copii, alte rude, prieteni, colegi) sa se altereze grav. Persoana risca divortul, separarea, pierderea unor relatii, pierderea locului de munca si, nu in ultimul rand, alterarea sanatatii mentale si fizice. In concluzie, nu amana, cere ajutor acum!