Iohannis a trimis in Parlament un nou proiect de tip Big Brother

spyPreşedintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament un nou proiect de tip „Big Brother” după ce Curtea Constituţională a declarat legea securităţii cibernetice neconstituţională în ansamblul ei.
Proiectul vizează completarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi prevede ca datele de trafic, localizare şi identificare pot fi puse la dispoziţia instanţelor, organelor de anchetă sau celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale – SRI, SIE, SPP, MApN, MAI şi MJ, prin structuri specializate – doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acestea nu pot fi şterse pe o perioadă de până la 5 ani sau până la pronunţarea unei decizii definitive a instanţei.

Șeful statului dorește ca în termen de maximum două săptămâni să existe un consens în forul legislativ pe marginea acestui subiect.Strategia preşedintelui Iohannis este ca liderii partidelor parlamentare să îşi spună punctul de vedere pe acest draft, iar după ce va întruni consensul tuturor partidelor politice să fie făcut public.

În noul proiect accesul la date al autorităţilor se face la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal. Solicitările care sunt făcute de organele de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale sunt supuse prevederilor legii 51/1991 privind siguranţa naţională.

Mai multe legi de tip Big Brother au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, la începutul acestui an.