Intrebuintari principale ale ceaiului de salvie

ceai_de_salvieFrunzele de salvie contin uleiuri volatile bogate in esente care se regasesc si in unele conifere, cum ar fi tuya, polifenoli si flavonoizi, tanin si un principiu activ cu gust amar, picrosalvina. Acesta bogatie de compusi activi confera frunzelor de salvie proprietati in tratarea multor afectiuni.

Virtutile salviei au fost confirmate de famacologi  si au putut demonstra care principii active au rol in diferite afectiuni. A fost izolat salviolul, care are actiune tonica asupra inimii si centrilor nervosi. Frunza de salvie contine un tanin special, cu efect astringent si antiinflamator, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cercetatorii contemporani au descoperit mai nou o saponina cu proprietati acide, un principiu amar, saruri de fosfor, o pentoza (un zahar aldehidic) si glutamina, asparagina si diversi compusi minerali. Medicii germani Madaus, Schultz, si olandezul Van Swieten au demonstrat proprietatile antisudorale ale infuziei de salvie. Salvia contine acid ursolic, ce actiune astringenta si antiseptica, care regularizeaza transpiratia.

Pe de alta parte, acestia confirma si actiunea stimulanta si nevrotica a acestui medicament vegetal si il recomanda impotriva asteniei nervoase cauzate de oboseala, impotriva surmenajului, in cazuri de slabiciune generala, neurastenie, digestie lenta. A fost folosita pentru tratarea unor tulburari neurovegetative: papitatii, atacuri de panica, senzatii de ameteala fara o cauza organica determinata.

 

In ceea ce prieste afectiunile legate de organele genitale, exista cercetari realizate de medicii, biologii si farmacologii Asper, Flamm, Lesieux, Krosz-vyski, Leclerc si altii. Cercetarile lor au demonstrat ca salvia, in infuzie sau sub forma de extract, are o actiune de reglare a fluxului menstrual, descongestioneaza organele, calmand reactiile dureroase din timpul menstruatiei, ea avand o actiune benefica si in cazul tulburarilor provocate de menopauza, deoarece contine estrogeni vegetali.
Pentru uz extern, infuzia de salvie este antiseptic, cicatrizant si descongestionant. Se aplica sub forma de comprese pe plagi, ulcere, contuzii si inflamatii. Aceeasi infuzie este un remediu excelent pentru gingivite,  glosite,  periostite,  stomatite,  afte,  amigdalite si dureri in gat (sub forma de gargara, de 5-6 ori pe zi).

Este un coleretic,  adica stimuleaza secretia de bila. De asemenea, are actiune relaxanta si antispastica asupra muschilor stomacului si intestinelor. Mestecarea frunzelor proaspete de salvie faciliteaza digestia. Proprietatile sale sunt utile in special in tratarea tulburarilor digestive ca: digestia lenta sau dificila, balonarea, gazele intestinale. Salvia actioneaza si la nivel digestiv. Calmeaza crampele stomacale si este gastroprotector in caz de arsuri gastrice.

 

Este folosita pentru a opri lactatia, intensifica culoarea parului. Salvia incetineste deteriorarea sistemului nervos si imbunatateste memoria. Se pare ca este eficienta si impotriva bolii Alzheimer, luptand impotriva scaderii concentratiei de acetilcolina.

 

Datorita proprietatilor sale antiseptice, salvia incetineste dezontarea agentilor infectiosi, iar virtutile sale antioxidante diminuaza inflamatiile.

 

Salvia calmeaza herpesul labial, putant chiar sa il trateze, atunci cand este asociat cu un alt antiviral. Uleiul  de salvie amestecat cu ulei de lavanda, diluate si aplicate pe herpes si in jurul acestuia, vor impiedica proliferarea acestuia.

 

Intrebuintari principale ale ceaiului de salvie:

 

-intern: diabet; diskinezie biliara; faringite; brinsite

 

-extern: afte; stomatite; gingivite; abcese dentare.

 

Alte afectiuni unde se poate folosi cu succes ceai de salvie:

 

-intern: dispepsii; flatulenta; dismenoree; tulburari de menstruatie; colica si calculoza biliara; astenii; sudoratie nocturna exagerata; afectiuni circulatorii.

 

-extern: ten acneic si seboreic; rani cu puroi; transpiratia fetida a picioarelor.