Gaura neagra masiva mai mare decat soarele

Gaura-neagra-mareOamenii de stiinta au facut o descoperire uimitoare: au gasit o gaura neagra mai mare de 12 miliarde de ori ca Soarele.
Gaura neagra, numita de astronomi SDSS J0100+2802, se afla la o distanta de 12,8 miliarde de ani lumina de Pamant.
Masiva gaura neagra se afla in mijlocul unui quasar, o sursa de radiatie incredibil de puternica, ce elibereaza de un milion de ori energia Soarelui. Natura quasarilor a ramas un mister inca de la descoperirea lor, insa oamenii de stiinta au emis teoria ca acestia se formeaza atunci cand materia este inghitita de gaurile negre imense aflate in centrul galaxiilor.

Cercetatorii sustin ca aceasta gaura neagra s-a format la 900 de milioane de ani dupa evenimentul Big Bang. Astronomii nu isi pot explica cum o gaura neagra atat de mare s-a putut forma atat de rapid dupa aparitia stelelor si a galaxiilor, in urma Big Bang.

Vant cosmic generat de o gaura neagra uriasa – poate modifica destinul unei galaxii

„Formarea unei astfel de gauri negre mari atat de repede este greu de interpretat cu teoriile actuale. Aceasta gaura neagra din mijllocul quasarului a dobandit o masa enorma intr-o perioada scurta de timp”, a declarat dr. Fuyan Bian, de la Universitatea Nationala din Australia.

Din 1963 incoace, oamenii de stiinta au descoperit peste 200.000 de quasari vechi, formati in perioada urmatoare Big Bang, unii atat de „tineri” incat s-au format la „doar” 700 de milioane de ani dupa acest eveniment. In ciuda luminozitatii puternice, aceste corpuri sunt greu observabile din cauza distantei la care se afla.