Fumatul genereaza boli psihice

fumatVeşti din ce în ce mai proaste pentru fumători. Fumatul nu numai că provoacă unele forme de cancer şi boli cardiovasculare, dar şi apariţia unor tulburări psihice severe, cum ar fi schizofrenia.

Conform unui studiu publicat recent în revista Lancet Psychatry, citat de Agerpres, oamenii de ştiinţă europeni au ajuns la asocierea statistică dintre tutun şi psihoze, îndeosebi schizofrenia.  S-a observat că persoanele care suferă de tulburări psihice sunt mult mai înclinate să fumeze, proporţia fumătorilor în rândul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decât la populaţia generală. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei situații, scriu cercetătorii în articol.

Una dintre explicații ar putea fi că ţigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglării dopaminei, neurotransmiţător asociat cu mecanismul recompensei. Puţini cercetători au studiat însă ideea că și tutunul „ar putea crește riscul apariției acestor tulburări”. Studiul menționat încearcă să verifice o asemenea ipoteză şi să afle dacă psihozele se declanşează mai devreme la fumători decât la nefumători.

De alfel, şi un alt studiu confirmă această ipoteză şi dezvăluie şi un alt efect al fumatului. Un studiu de mică întindere, realizat pe aproximativ 70 de studenţi cu vârste între 18 şi 25 de ani, de cercetători de la Universitatea Northumbria, Marea Britanie, a arătat că fumatul are un efect negativ puternic asupra memoriei.

Cei care fumează uită, zi de zi, aproximativ o treime din informaţie, comparativ cu cei care nu fumează. Vestea bună este că renuţarea la fumat restabileşte capacitatea persoanelor de a-şi reaminti informaţiile, readucând-o la aproape acelaşi nivel ca şi la nefumători.

Autorii studiului consideră că informaţiile ar putea fi utilizate în campaniile împotriva fumatului. Ei plănuiesc să investigheze, în continuare, efectele pe care le are asupra memoriei fumatul pasiv (aspirarea, de către cei care nu fumează, a fumului produs de alţii), precum şi aşa-numitul „fumat la a treia mână” – inhalarea reziduurilor rămase în haine, perdele sau mobilier.