Fluorul din pasta de dinti este clasificat ca neurotoxina

pasta_de_dintiFluorul din pasta de dinti este clasificat ca neurotoxina

Un studiu publicat in cel mai vechi si mai prestigios jurnal medical, The Lancet, a clasificat fluorul ca neurotoxina – in aceeasi categorie ca arsenicul, plumbul si mercurul.

Potrivit studiului, o analiza sistematica a identificat cinci chimicale industriale ca neurotoxine care provoaca daune neuronale: plumbul, metil-mercurul, bifenil policlorinat (PCB), arsenicul si toluenul. Analiza mentioneaza inca sase substante identificate ca neurotoxine: manganul, fluorul, clorpirifos, diclor-difenil-tricloretanul (DDT), tetracloretilena si difenilii polibromurati eteri (PBDE).

Autorii studiului atrag atentia ca multe alte neurotoxine sunt inca nedescoperite si neclasificate.

Studiul mentioneaza ca dizabilitatile neuronale, printre care deficitul de atentie, hiperactivitatea, dislexia si alte afectiuni cognitive afecteaza milioane de copii la nivel mondial in ceea ce ei numesc o noua pandemie a neurotoxicitatii.

Pe langa fluoroul din sursele de apa potabila din orase, substanta poate fi gasita si in anumite alimente, in mod special in anumite tipuri de ceai procesate care au fost cultivate in zone cu un grad ridicat de poluare.

Daca ai citit vreodata atentionarile de pe cutia de pasta de dinti, probabil stii deja cat de periculos poate fi fluorul, mai ales pentru copii. Din cauza acestui pericol, multi parinti au renuntat la pastele de dinti care contin fluor in favoarea unor formule organice pe baza de ulei de cocos, uleiuri esentiale de menta si scortisoara sau alte ingrediente naturale.

In studiul publicat in The Lancet, autorii propun o strategie globala si sustin ca subtantele chimice netestate nu ar trebui sa fie considerate sigure pentru dezvoltarea creierului, iar cele care sunt deja utilizate ar trebui testate pentru a li se termina neurotixicitatea si efectul asupra dezvoltarii neuronale.

Concluziile lor coincid cu cele ale unei meta-analize din 2013 realizate de Universitatea Harvard care confirma ca acei copii care traiesc in medii in care apa are concentratii mari de fluor au un IQ semnificativ mai mic decat copiii care traiesc in zone cu putin fluor.

Mai mult, fluorura de sodiu din apa potabila a mai fost asociata cu diferite tipuri de cancer. Aceasta este diferita de florura de calciu care se gaseste in stare naturala in concentratie scazuta in apa de baut si in ceai.

In prezent, florura este adaugata in sursele de apa potabila in cea mai mare partea a Americii de Nord, dar nu este des intalnita sau, mai mult, este chiar interzisa in totalitate in cele mai multe state din Europa si alte state dezvoltate.