Exercitiile fizice ajuta la oxigenarea creierului

sport copii, exercitii fiziceIn viata reala oamenii fac sport pentru a se mentine in forma, daca nu faci sport si stai numai in casa la pc corpul tau se imbolnaveste, el trebuie solicitat prin aceste exercitii fizice sau prin munca zilnica, daca te duci la munca sa munceti este foarte bine coprul este pus la treaba si devine mai inteligent, creierul trebuie oxigenat.

Exercitiile fizice la copii nu ajuta doar corpul, ci si creierul. Mai exact, imbunatatesc capacitatea de invatare si memoria, se arata intr-un studiu publicat in Brain Research.

Efectuate in mod regulat exercitiile fizice pot reduce riscul bolilor de inima, accidentelor vasculare si a unor tipuri de cancer
Cercetatorii au folosit imaginile cu rezonanta magnetica (MRI) pentru a masura dimensiunea relativa a unor structuri specifice din creierele a 49 de copii, toti cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani. Echipa de cercetatori a descoperit ca hipocampusul (parte a creierului din lobul temporal care joaca un rol important in memorie si invatare) tinde sa fie semnificativ mai mare la copiii care aveau o forma fizica buna.

„Acesta este primul studiu pe care il stiu care a folosit masuratorile MRI pentru a cauta diferentele intre creierele copiilor care sunt in forma fizica si care nu sunt in forma. In afara de asta, face legatura dintre structurile cerebrale si cognitie”, a spus Art Kramer, profesor de psihologie la Universitatea din Illinois si director la Institutul Beckman. Dr. Kramer a condus studiul cu doctorandul Laura Chaddock si profesorul in kinetoterapie si sanatate publica Charles Hillman.

Cercetatorii au redus la hipocampus cautarile pentru ca se stie de mult timp ca aceasta structura cerebrala este strans implicata in invatare si memorie si ca un hipocamp marit este asociat cu o mai buna performanta cu privire la orientarea in spatiu si alte sarcini cognitive. Mai mult, cercetarile precedente la adulti mai in varsta si animale au aratat ca exercitiul fizic poate creste dimensiunea hipocampului.

Pentru acest studiu, cercetatorii de la Universitatea Illinois au masurat nivelurile de forma fizica ale copiilor prin urmarirea gradului de eficienta pe care tinerii il au in folosirea oxigenului in timp ce alearga pe banda electrica.

Atunci cand cercetatorii au analizat informatiile MRI despre subiectii tineri, au descoperit ca tinerii cu forma fizica buna au tendinta sa aiba un hipocamp cu volum mai mare. De fapt, aceasta parte a creierelor aflate in forma fizica buna era cu 12 procente mai mare, comparativ cu dimensiunea totala a creierului, fata de hipocampul copiilor care nu erau in forma fizica buna.

Rezultate superioare la testele de memorie
Mai mult, copiii care aveau o forma fizica mai buna au avut rezultate mai bune la teste de memorie relationala (capacitatea de a-ti aminti si integra tipuri variate de informatie) decat copiii sedentari.

„Stiam ca experienta si factorii de mediu si statutul socio-economic au un impact mare asupra dezvoltarii creierului. Daca ai gene lenese de la parintii tai, nu poti face cu adevarat ceva in privinta aceasta si nu este usor sa faci ceva cu privire la statusul economic. Dar iata ceva ce putem face”, a completat dr. Kramer.

In concluzie, incurajandu-i pe copii sa iasa din casa si sa practice diverse sporturi, sau sa fie pur si simplu activi din punct de vedere fizic poti influenta substantial dezvoltarii creierului si chiar a inteligentei.