Entitatea totemica este un inger pazitor

zalmoxeEntitatea totemica este un inger pazitor

În învățăturile șamanice tradiționale ale indigenilor americani, totemul reprezintă forma fizică a unei călăuze spirituale a unui om.

Entitatea totemică ar putea fi comparată cu conceptul de înger păzitor, care se prezintă, în plan fizic, sub forma unui animal. Indigenii americani credeau că Marele Mister a făurit Pământul ca pe un loc unde toate creaturile care merg, zboară, se târăsc să conviețuiască în armonie. Fiecărei creaturi i se atribuiseră anumite haruri și capacitatea de a învăța de la celelalte viețuitoare.

Populațiile indigene ale Americii de Nord acceptau relația lor de rudenie cu sălbăticiunile și considerau că fiecare entitate se manifestă în funcție de abilitățile cu care a fost înzestrată.

Prin urmare, era avantajos pentru oameni să afle identitatea totemului lor și să deprindă lecțiile acestuia, pentru a-și desăvârși viața.

În tradiția șamanică, toate creaturile sunt considerate înrudite, fiind numite frați, surori, părinți. Toate entitățile nonumane sunt privite ca oameni și fiecare joacă un rol important în sistemul extins al existenței.

Animalul totemic era cel care îi îndruma pe șamani prin portalul care îi conducea într-o altă lume, spre realitatea transcendentă misterioasă aflată dincolo de lumea materială, o dimensiune aflată în afara timpului și spațiului.

Pentru fiecare dintre membrii tribului, animalul totemic conferea putere spirituală și constituia propriul instrument de trecere în lumea spiritelor.

Animalul totemic îl călăuzea în purificarea spiritului, ajutându-l să dobândească autodisciplina prin post, rugăciune și eliberare de dorințele pământești.

Deși mulți adepți ai tradiției iudeo-creștine preferă să sublinieze ideea că omul trebuie să domine toate animalele, n-ar fi rău să ne amintim cele scrise de Iov, dar întreabă dobitoacele și te vor învăța, și păsările cerului, și te vor lămuri, sau vorbește cu pământul și-ți va da învățătură și peștii mării îți vor istorisi cu de-amănuntul.

Deși totemurile sunt asociate cu civilizațiile vechi, echipele sportive au denumiri precum Tigri, Șoimii, Leii, Urșii.
Multă vreme, oamenii și-au atribuit identitatea animalelor și le-au luat drept modele. Desenele rupestre reprezintă animale care de fapt întruchipează oameni.

Artiștii preistorici au dorit să spună că, drumul către puterile supranaturale era mai ușor de urmat în formă animală și în lumea spiritelor se putea pătrunde doar cu ajutorul animalelor.

Timp de nenumărate veacuri, oamenii care au crezut în totemurile lor s-au bazat pe sprijinul dat de animalul totemic personal, singurul capabil să-l conducă spre o spiritualitate superioară.