Efectele miraculoase ale muzicii asupra psihicului

muzicaNumeroase studii ne asigură de efectul calmant al muzicii asupra psihicului. Concluziile cercetărilor? Muzica îmbunătățește imunitatea, reduce stresul și anxietatea și stimulează centrul celebral al plăcerii din creier. Iată, așadar, ce efecte nebănuite are muzica și cum te face ea să te simți mai bine!

Efectele miraculoase ale muzicii asupra psihicului: stimulează funcțiile cognitive

Unele studii au arătat că muzica clasică, de exemplu, crește performanțele intelectuale și favorizează apariția unei stări de relaxare.
Astfel, atunci când ascultăm muzică plăcută, dopamina este eliberată într-o zonă din creier care răspunde la stimulii naturali de recompensare, precum mâncarea.

Efectele miraculoase ale muzicii asupra psihicului: vine de hac stresului

Potrivit specialiştilor, muzica preferată modifică undele cerebrale şi frecvenţa cardiacă şi, în acelaşi timp, stimulează producţia de endorfine, substanţe cunoscute ca „hormoni ai fericirii” şi o scade pe cea de cortizol, hormon al stresului. Toate aceste modificări pe care le induc sunetele muzicale ne influenţează stările fizice şi psihice.
Ea acţionează ca un calmant pentru sistemul nervos, tratând stările de agitaţie, nevrozele, insomnia şi depresiile. Însă nu orice fel de muzică, ci una armonioasă, cu un tempo uşor.
Cea cu un tempo alert creşte frecvenţa bătăilor cardiace şi presiunea sângelui, ceea ce induce sau agravează stresul şi agitaţia. Această muzică este indicată celor care au nevoie de energie şi este contraindicată hipertensivilor şi cardiacilor.

Efectele miraculoase ale muzicii asupra psihicului: are efect sedativ

Efectul calmant al muzicii nu se limitează doar la suferinţele psihice. Astfel, în cazul persoanelor care suferă frecvent de insomnii, s-a constatat că muzica clasică, în surdină, funcționează ca un bun sedativ, asigură un somn liniștit și odihnitor și crește performanțele intelectuale în ziua ce urmează.

Efectele miraculoase ale muzicii asupra psihicului: îmbunătățește sistemul imunitar

Oricât de ciudat ar părea, ascultarea muzicii preferate stimulează organismul să producă mai mulți anticorpi, ferindu-l astfel de eventualele infecții.