De ce dor genunchii iarna

De ce dor genunchii iarna

Multe persoane sustin ca odata cu venirea anotimpului rece le dor articulatiile. Ei bine, acest lucru nu este o inchipuire, ci este demonstrat stiintific: schimbarea vremii chiar influenteaza starea articulatiilor.

Schimbarile de temperatura, de umiditate si de presiune atmosferica agraveaza durerile artrozei, durerile reumatice, dar si durerile de spate sau de cap. Articulatiile sunt zone de jonctiune care participa la unirea a doua sau mai multe oase si sunt inconjurate de saci cu lichid si cu gaze, care au presiune intra-articulara.

Atunci cand presiunea atmosferica scade, articulatiile se maresc, deoarece presiunea exterioara se modifica, iar presiunea interioara nu are timp sa se adapteze celei din exterior.

Cel mai frecvent la schimbarea vremii, sufera de dureri articulare cei cu artroza sau alte boli reumatice.

Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara, de cauza degenerativa. Se caracterizeaza prin distrugerea cartilajului articular, urmata apoi de modificari ale tuturor structurilor din componenta articulatiei. Simptomele intalnite in artroza sunt durerea, impiedicarea miscarilor normale, deformarile si redoarea articulara.

Cel mai bun tratament pentru durerile articulare este preventia inca din stadii incipiente. Este important sa aveti o viata activa, sa faceti miscare cat se poate de des pentru a preveni reducerea mobilitatii articulare.

De asemenea, conteaza sa nu faceti miscari bruste ale articulatiilor, sa faceti exercitii de incalzire inainte de a practica un sport si, in ultimul rand, sa adoptati o dieta echilibrata cu alimente sanatoase ce aduc un aport important de minerale si nutrienti necesari organismului. O alimentatie sanatoasa poate fi ajutata de suplimente alimentare si de vitamine, pentru a recupera ce lipseste din mesele zilnice, dar nu trebuie sa fie inlocuita de acestea.

Recomandari pentru recapatarea confortului articular sunt:

-Calmarea durerii este solutia, in timpul schimbarilor de vreme unii oameni cu artroza vor fi nevoiti sa creasca medicatia – tratamentul, de obicei, presupune medicatie antiinflamatoare care pe termen lung are efecte secundare nefavorabile;

-Pastrarea unei temperaturi optime in casa sau in masina pentru a ajuta la ameliorarea durerii legata de vremea rece;
-Hidratare corespunzatoare, consumul a minim doi litrii de lichide pe zi;
-Aplicatii calde pe articulatiile dureroase deoarece ajuta la relaxarea muschilor si la indepartarea durerii;
-Imbracaminte corespunzatoare ;
-Diagnosticul pus la timp permite efectuarea unor tratamente minim invazive eficiente.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate