De ce apare astmul bronsic?

astm2Infecțiile respiratorii neglijate, poluarea și fumatul sunt câțiva dintre „vinovații” implicați în apariția astmului bronșic. Boala nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control. 

Astmul bronșic este o boală inflamatoare a căilor respiratorii, ce afectează bronhiile. După o răceală mai puternică, cu tuse până rămâi fără aer, e bine să mergi la doctor, pentru un control post-tratament.

Dacă obosești repede, respiri zgomotos și ai adesea senzația că te sufoci, riscul să suferi de astm e mare. An de an se înmulțesc cazurile de pacienți depistați cu astm bronșic. Numărul astmaticilor la nivel global a crescut până la aproximativ 230 de milioane. În țara noastră, se estimează că 1 milion de oameni au această afecțiune, numărul fiind în creștere.

Ce determină instalarea bolii

•    Factori genetici. Genele joacă un rol important în apariția astmului bronșic. Astfel, dacă există o rudă de sânge (cum ar fi un părinte sau un frate) cu această afecțiune, există riscul să se transmită boala.

•    Reacția exagerată a sistemului imun, mai ales dacă există și o altă condiție alergică, precum dermatita atopică sau rinita alergică.

•    Hipersensibilitatea bronhiilor, adesea de ordin alergic (polen, acarieni), duce la apariția spasmelor acestora și la îngustarea lor.

•    Poluarea. „Astmul este o boală indusă, în multe situații, de viața pe care o trăim, de modernismul ei, de poluare. Acest fapt explică de ce crește prevalența alături de elementele-cheie care se cheamă alergie și infecții respiratorii“, explică medicul primar pneumolog, Florin Mihălțan. În cazul copiilor, poluarea produsă de autovehicule ar produce 14% din cazurile de astm bronșic, potrivit unui studiu.

•    Fumatul. Fie că vobim despre fumat activ sau pasiv, expunerea la  substanțele chimice pe termen lung poate provoca instalarea astmului.

•    Infecțiile respiratorii netratate pot produce apariția respirației șuierătoare (wheezing-ul) la copii, care determină, în timp, instalarea astumului bronșic.

Factori declanșatori ai crizelor

Există mai mulți factori – de mediu și emoționali – care acționează asupra căilor respiratorii inflamate, declanșând crize de astm. Este foarte important ca persoanele afectate să cunoscă factorul implicat în producerea crizei și, pe cât posibil, să îl evite.

-poluanții și iritanții de aer, precum fumul, noxele, freonul deodorantelor, substanțele volatile din detergenți;

-anumite medicamente, printre care aspirina și ibuprofenul. De altfel, nicio medicație nu este lipsită complet de riscul reacției anafilatice;

-emoții puternice și stres;

-efortul fizic, chiar și cel moderat

-alergeni precum acarienii și mucegaiul

-sulfiții și conservanții din produsele alimentare și băuturi, inclusiv bere și vin;

-vremea: ceața, frigul, gerul;

-boala de reflux gastroesofagian.