Curiozitati despre corpul uman

corp uman curiozitatiCorpul uman este o mașinărie fantastică, cu calități și defecte, însă cu capacități extraordinare de adaptare. Iată, totuși, câteva curiozități despre corpul uman care te vor surprinde cu siguranță!

Un tendon lipsă – Surprinzător, dar adevărat! Aproximativ 15% din populația globului nu are tendonul mușchiului flexor radial al carpului (sau mușchiul palmar mare).

Pentru a afla dacă te numeri printre aceste persoane, nimic mai simplu: apucă degetul mare și trage-l înapoi, către încheietura mâinii. Astfel, 85% dintre persoane vor descoperi două tendoane, în timp ce restul de 15% doar unul.

Sincopa vasovagală (leșinul clasic) – Este o altă curiozitate legată de corpul nostru, care se poate dovedi ușor problematică.

De exemplu, există persoane care leșină după ce au urinat. Leșinul intervine în momentul stimulării nervului vag, responsabil printre altele de funcționarea rinichilor, urmând ca apoi tensiunea să scadă.

Organele reproductive și rinichii – Deși nu v-ați fi așteptat, acestea sunt legate între ele.

Să luăm cazul bărbaților – atunci când sunt loviți în zona testiculelor, ei resimt o durere puternică a rinichilor și asta pentru că, în timpul perioadei de sarcină, testiculele se dezvoltă în zona rinichi, după care aceștia coboară progresiv către locul lor obișnuit.

Un rinichi este mai ,,înalt” decât celălalt – Rinichiul stâng este situat ușor mai sus decât rinichiul drept, deoarece ficatul exercită o presiune puternică asupra părții superioare a rinichiului drept, forțându-l, astfel, să coboare.

Ridicați degetul inelar – Faceti următorul test: poziționați palma pe o suprafață plană și încercați să ridicați fiecare deget în parte, pe rând. Veți reuși să ridicați fiecare deget, cu excepția inelarului, care se va ridica în același timp cu degetul mare. Unele persoane reușesc, deși această mișcare este imposibilă, în general.

Acest lucru se datorează faptului că degetul mic și indexul dispun de proprii lor mușchi extensori, precum degetul mare și cel mijlociu. Când unul este pliat, celălat nu se poate întinde și invers.

Zahărul din sânge – Știai că nivelul zahărului din sânge este echivalentul unei lingurițe de zahăr? Având acest nivel, putem sta două zile fără hrană fără ca ceva să se întâmple.

Apoi, corpul nostru va intra în procesul numit cetoză, un proces natural care apare atunci când grăsimile sunt transformate în energie de organism – de obicei, când acesta nu primeste suficientă glucoză (carbohidrați), pentru a asigura corpului energia de care acesta are nevoie.

Acest proces poate fi periculos dacă se depășește această perioadă. Este și motivul pentru care dietele bogate în proteine, însă fără zahăr, sunt complet descurajate.

Avem mai puține oase decât un bebeluș – Este complet adevărat! În momentul nașterii, bebelușii au 300 de oase, însă odată ajunși la stadiul maturității, adulții au doar 206 oase.

Anticorpii – Corpul uman produce, în medie, 3 grame de anticorpi zilnic, extrem de prețioși, de altfel, pentru apărarea sistemului imunitar împotriva factorilor externi.

Câți atomi are corpul uman – O persoană cu o greutate de 70 de kilograme, de exemplu, are 27 de atomi la puterea 7. Puteți să calculați?