Cum sunt tratati muncitorii agricoli in Spania

salata spania romaniaSupermarketurile din Uniunea Europeană sunt invadate de legume produse în Spania. O echipă a Channel 4, canalul de televiziune care a realizat şi documentarul „Vin românii”, a difuzat un film despre viaţa oamenilor care muncesc în fermele agricole din Spania.

Echipa de filmare a aflat că muncitorii, majoritatea imigranţi, îşi fac nevoile chiar pe legumele care apoi ajung pe mesele oamenilor. Motivul? Angajatorul nu le dă voie să meargă la toaletă!

Muncitorii locuiesc în barăci murdare de lemn şi plastic, în apropierea câmpurilor din sudul Spaniei, situate în regiunea Murcia. Aceştia nu primesc nici măcar apă şi săpun pentru a se spăla.

Imigranţii spun că sunt trataţi ca nişte sclavi de agenţiile care îi angajează să cultive legume, fiind obligaţi să lucreze în preajma unor pesticide periculoase, din cauza carora se îmbolnăvesc. Oamenii susţin că nu sunt plătiţi pentru orele pe care le muncesc î plus.

După prezentarea documentarului, mai mulţi politicieni britanici au cerut să fie demarată o anchetă, spunând că dovezile sunt „îngrozitoare” şi că par să arate „munca de sclavie în rândul producătorilor de alimente în anul 2015″.

Chiar dacă nu se spune în documentarul de la Channel 4, în Murcia lucrează foarte mulţi români.

Articolul publicat de Daily Mail a stârnit un mare interes şi multe comentarii. „Locuiesc într-un sat din sudul Spaniei. Aceşti oamani lucrează în căldură foarte multe ore. Şi câinele meu are o viaţă mai bună”, spune unul dintre cititori.