Cum recunosti bronsita

Cum recunosti bronsita

Bronsita reprezinta inflamatia bronhiilor, caile care duc aerul la plamani.

Exista 2 forme de bronsita: acuta si cronica. Cea acuta dureaza mai putin de 6 saptamani, fiind declansata de diverse virusuri care circula frecvent în acest sezon (coronavirus, rinovirus, virus respirator sincitial), în 10% din cazuri fiind produsa de bacterii.

De asemenea, expunerea la diverse chimicale poate declansa bronsita acuta. Forma cronica, ce se manifesta de-a lungul mai multor luni sau ani, este produsa, cel mai adesea, de fumat. În aproape 20% din cazuri, bronsita cronica evolueaza catre BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica).

Multe dintre simptomele bronsitei se pot confunda cu cele ale astmului sau pneumoniei. Pentru persoanele fara alte boli asociate, bronsita acuta dureaza 2-3 saptamani. La cei cu afectiuni precum astmul, simptomele bronsitei sunt, în general, mai pronuntate. La varstnici, se poate complica prin pneumonie. Este bine sa fii atent la urmatoarele simptome specifice bolii!

 

1. Tusea Este simptomul predominant al bronsitei. În primele zile, tusea este uscata, fara expectoratie, dureroasa, pentru ca apoi sa devina productiva. Sputa poate fi transparenta, galbena sau verde ori poate avea firicele mici de sange. În 20% din cazuri, tusea dureaza pana la o luna.

 

2. Dificultati de respiratie Mai ales la persoanele cu teren astmatic, pot surveni dificultati respiratorii, gafaiala.

3. Stare generala alterata
Oboseala, starea generala de rau si slabiciunea însotesc deseori bronsita. Cand corpul lupta cu o boala, cea mai mare parte a energiei este directionata pentru combaterea ei.

 

4. Respiratie suieratoare Persoanele cu bronsita pot avea senzatia de lipsa de aer si respiratie suieratoare (wheezing), în cadrul careia este eliberat un sunet ascutit. Acest lucru este pus pe seama încarcarii bronhiilor, ceea ce duce la reducerea diametrului lor.