Cuisoarele fac minuni pentru dinti

Cuisoarele fac minuni pentru dinti

 Cuisoarele sunt mugurii uscati ai arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Aceste cuisoare sunt folosite nu numai drept condiment, ci si pentru calitatile lor curative.

Ele contin: tanin, ulei eteric, in care componentul principal este eugenolul, cu proprietati antiseptice, utilizat in stomatologie si la prepararea vanilinei.

Au un efect calmant, dezinfectant. Stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor, sughitului.

Elimina viermii intestinali, intaresc imunitatea, prin cresterea numarului de globule albe din sange. Cuisoarele sunt diuretice si depurative.

Ajuta in boli de ochi si inflamatiile urechii medii. Insulina este mai eficienta in prezenta cuisoarelor. Uleiul de cuisoare are proprietati antiseptice si anestezice, ajuta in boli ale cavitatii bucale si la calmarea durerii de dinti.

Poate fi folosit ca anestezic si pentru dezinfectarea canalelor maselelor. Uleiul se aplica direct pe un dinte dureros, dar nu foarte des. In caz de raceala, se fac inhalatii cu cateva picaturi de ulei de cuisoare in apa clocotita sau se face decoct de cuisoare si se inhaleaza aburii.

Calmeaza tusea, astmul, ajuta in tuberculoza. Cuisoarele folosite in exces irita sistemul nervos central. Pentru astm, dureri musculare sau de spate, dureri de dinti, se amesteca 5 picaturi de ulei de cuisoare cu o lingurita de miere si un catel de usturoi pisat.

Se consuma inainte de culcare. Pentru starile de greata, se prajeste o jumatate de lingurita de pudra de cuisoare, se amesteca cu o lingurita de miere si se mananca.