Chihlimbarul, piatra care purifica organismul

chihlimbarChihlimbarul sau ambra este o rasina fosila divers colorata (cel mai des in nuante de galben), provenita din mai multe specii de pini si fosilizata in urma cu 50-60 milioane de ani. Este de natura organica, la fel ca perla, coralul si jaisul.
Uneori poate contine bule de aer, cetina de brad, spori de muschi in nuante precum violet, negru, albastru, rosu, verde. Uneori poate contine insecte si chiar broaste sau soparle. Chihlimbarul verde este o varietate de chihlimbar galben supus unor tratamente termice.

Aceasta piatra semipretioasa nu o intalniti pe toate drumurile ba chiar se poate spune ca aceste bucatele de rasina sunt de-a dreptul rare, majoritatea pietrelor recoltate provenind din zona Tarile Baltice – mai vechi si mai apreciat pe piata si din Republica Dominicana.

Singura piatra care poate fi topita
Dar tocmai pentru ca are o origine atat de deosebita de majoritate pietrelor semipretioase – care sunt in genere varietati de quartz – chihlimbarul prezinta si niste proprietati mai aparte. Astfel el este singura piatra din categoria sa ce se poate incarca electric si, de asemenea, este unica piatra ce poate fi topita. Astfel se obtine chihlimbaritul, prin incalzirea si presarea impreuna a mai multor bucatele de chihlimbar, urmata de o lustruire care sa dea luciu pietrei nou-formate.

Proprietati mistice ale chihlimbarului
Chihlimbarul face parte din categoria pietrelor semipretioase calde, continand adesea si fragmente de insecte, motiv pentru care multe culturi au considerat ca aceasta piatra poseda o viata a ei proprie. Asa se face ca pentru cei ce zeificau pamantul in antichitate, chihlimbarul era un obiect de cult, considerat a fi purtator al vietii in forma ei cea mai pura. Era folosit de samani si vrajitori care il considerau o piatra cu puteri magice.

Indiferent de nuanta, fie ca este galben, auriu sau portocaliu, traditia spune ca purtatorul chihlimbarului va fi infrumusetat de el si ca beneficia de abundenta, vindecare rapida si bucurie. Crestinii spuneau ca dacă gasesti o bucata de chihlimbar, primesti dovada protectiei lui Dumnezeu asupra ta.

Proprietatile vindecatoare ale chihlimbarului
Chihlimbarul purifica organismul, mintea, spiritul si mediul. Protejeaza impotriva radiatiilor nocive, de aceea este indicat sa existe unul langa televizor, computer, aparate electronice sau alte surse de energie, inclusiv solara (este indicat sa purtati chihlimbar la plaja sau in zilele toride).

De mai bine de 7000 de ani aceasta piatra este folosita pentru a stimula metabolismul si pentru a trata afectiunile pielii cauzate de dezechilibrele metabolice. Dar datorita caldurii sale, utilizarile gemei sunt mult mai extinse fiind legate si de tratamentul astmului sau al problemelor respiratorii cauzate de alergii.

Reduce febra, combate oboseala, actioneaza impotriva stresului si depresiei, armonizeaza glandele endocrine, ingrijeste vederea, ajuta in cazul iritatiilor pielii.

In trecut, se daruia nou-nascutilor un colier de chihlimbar pentru a-i intari si a-i ajuta sa doarma. Acest obicei mai exista inca in unele tari meridionale si traditia spune ca ajuta la cresterea dintilor si indeparteaza iritatiile pielii.

Datorita acestor virtuti, chihlimbarul actiuneaza direct asupra corpului energetic si aduce calm, forta si echilibru. Astazi, studiile au permis utilizarea acestuia pentru ingrijirea durerilor articulare datorate reumatismului.

Caldura Chihlimbarului si faptul ca are tendinda de a se incarca ii ofera purtatorului o energie usoara si calma, ce ii ofera o punte de echilibru chiar si in cele mai dificile momente. Ii poate amplifica abilitatile intelectuale si ii confera o claritate superioara in gandire.

Chihlimbarul galben are proprietatea de a genera ioni negativi atunci cand este frecat, ceea ce stimuleaza circulatia energiei prin corp, avand ca efect inlaturarea oboseala datorata poluarii electromagnetice.

Este benefic pentru sistemul endocrin, pentru ficat, rinichi, intestine, stomac, splina, tiroida, gat. Purifica organismul, fortifica sistemul nervos. Este benefic in caz de dureri stomacale, ulcer, astm, dureri de ureche, reumatism, hemoragie nazala, ajuta la nastere, reduce durerile din organism.

Diferente intre chihlimbar si copalit
Pe piata se gaseste si o varianta mai ieftina a chihlimbarului, numita copal sau copalit. Acesta este termenul dat rasinilor organice care au o vechime mai mica – mai putin de 100.000 de ani si care nu sunt complet fosilizate.

Spre deosebire de copal, chihlimbarul are o greutate specifica mai mica si poate pluti pe apa sarata. In Africa exista depozite de copal pe ambele coaste, dar mai ales in Madagascar, care au o vechime cuprinsa intre 1000 si 10.000 de ani. In Columbia aceste depozite au o varsta mai mica de 250 de ani, spre deosebire de chihlimbarul din zona Marii Baltice care are o vechime de 35-50 milioane de ani sau cel din Republica Dominicana cu pana la 40 milioane de ani vechime.

Un alt test care poate diferentia chihlimbarul de copal este acela ca primul nu se dizolva in acetona.

Chihlimbarul este o piatra cu o duritate foarte redusa, deci este indicat sa nu purtati bijuterii cu chihlimbar in timpul curateniei, la spalat, etc. De asemenea, nu este recomandat contactul cu detergenti sau produse cosmetice. Este solubil in alcool, benzina si eter.