Cele mai bune antibiotice naturale

Cele mai bune antibiotice naturale

Natura a lăsat moștenire omenirii o gamă variată de plante, cu mare putere antibiotică.

Antibioticele naturale sunt o alternativă sănătoasă pentru medicamentele de sinteză, întărind rezistența organismului la bacterii, fără riscul producerii reacțiilor adverse. Acestea pot fi administrate atât pentru tratarea infecțiilor, cât şi pentru prevenirea lor.

Substanțele antibacteriene, antifungice şi antivirale pe care aceste plante le conțin protejează organismul și îi oferă acestuia posibilitatea de a se ajuta singur prin exercitarea forţei naturale de apărare.

Acesta este topul celor mai bune antibiotice naturale, care luptă eficient împotriva infecțiilor și bacteriilor:

1. Usturoiul proaspăt

Usturoiul este cel mai cunoscut antibiotic natural, fiind folosit de mii de ani pentru tratarea multor afecțiuni. Antioxidanții puternici susținuți de alicină, un ingredient activ foarte valoros conținut de usturoi ucid bacteriile și radicalii liberi din sânge și protejează sistemul imunitar. În usturoi stă puterea de a vindeca o serie de probleme de sănătate: infecții, răceală, gripă, dureri de urechi, ulcer sau chiar pneumonie.
Cel mai popular mod de a utiliza usturoiul este a fi adăugat în mâncare, de a se consuma crud sau sub formă de praf.

2. Curcuma / turmericul

Acțiunea antibiotică a turmericului își are sursa în curcumina, o substanță cu puteri vindecătoare recunoscute. Consumul de curcuma reprezintă o alternativă eficientă de tratament pentru ulcerele gastrice, indigestie, bolile de inimă, precum și pentru infecțiile bacteriene și virale.
Rădăcina de turmeric poate fi consumată sub forma crudă, dar cel mai frecvent este consumată uscat, sub formă de praf.

3. Echinaceea

Glicoproteinele, uleiurile volatile și flavonoidele aflate în rădăcina de echinaceea ajută în tratarea afecțiunii de piciorul atletului, în infecțiile urinare, infecții ale urechii și leziuni care se vindecă lent. În plus, această plantă are acțiune antivirală și antioxidantă, care îi conferă capacitatea de diminuare a durerii și a inflamațiilor.

Echinacea este disponibilă sub formă de tincturi, pastile, extracte și unguente.

4. Ghimbirul

Acțiunea antibiotică a ghimbirului este cunoscută și apreciată încă din Antichitate. Compușii fenolici, precum shogaols și gingerol din rădăcina de ghimbir sunt cele care îi dau plantei puteri terapeutice incontestabile.
Ghimbirul este un bun calmant pentru durerile abdominale, calmant şi pentru inflamaţii ale gâtului, răguşeală, sinuzite, febră, congestii respiratorii şi eliminare de mucozităţi. În plus, acesta reduce nivelul colesterolului din sânge.

5. Tinctura de propolis

Tinctura de propolis este utilizată din cele mai vechi timpuri în medicina populară ca imunostimulent, antibiotic şi antiviral. Aceasta este de real folos în tratarea faringitelor, laringitelor, amigdalitelor, bronşitelor, virozelor respiratorii, sinuzitelor, colitelor și enterocolitelor.

6. Cuișoarele

Cuișoarele ocupă un loc binemeritat în rândul antibioticelor naturale de top. Uleiul esențial din cuişoare conţine un compus numit eugenol, care este util în combaterea infecțiilor şi a inflamaţiilor.
Este recomandat să se mestece câte un cuişor de 4-6 ori pe zi sau se poate prepara o infuzie din cinci cuişoare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de flori de soc, din care se pot bea 2-3 căni pe zi.