Ceapa rosie previne cancerul si trateaza astmul

ceapa rosieProbabil una dintre cele mai vechi plante cultivate, ceapa are un loc special în lumea culinară, deoarece se găsește în aproape toate feluri de mâncare.În afară de gustul pe care îl dă mâncării, ceapa are beneficii și asupra sănătății.

Ceapa conține antiinflamatori, antialergici, antioxidanți și are calități anticarcinogenice. Aceasta sunt bogată în vitaminele A , B6 , B – complex și C, precum și fier și potasiu. Ele sunt surse excelente de compuși sulfurici, flavonoide și fitochimicale.

Iată care sunt aceste beneficii asupra sănătății:

1. Ajută la creșterea părului

Sucul de ceapă este eficient în prevenirea căderii părului și îl ajută să crească mai repede. Sulful din ceapă ajută la creșterea circulației sângelui la nivelul scalpului și stimulează producția de colagen necesar pentru creșterea părului.

Un studiu din 2002 publicat în Jurnalul de Dermatologie, a arătat că persoanele care suferă de chelie, după aplicarea sucului de ceapă pe scalpul două ori pe zi timp de două luni, a dus la regenerarea semnificativă a părului.

Extrage sucul dintr-o ceapă, pe care îl amesteci cu o lingură de miere sau 2-3 picături de ulei esențial de lavandă. Masează cu acest amestec scalpul. Acoperă capul și lasă-l să acționeze 1 oră sau toată noaptea, după care clătești părul și îl speli cu șampon. Repetă acest tratament de 2-3 ori pe săptămână și vei obține rezultatul dorit.

2. Reglează zahărul din sânge

Ceapa este bună pentru persoanele care au diabet. Compusul de sulf numit alil propil disulfură din ceapă ajută la creșterea producției de insulină și scade nivelul de glucoză din sânge în tip 1 și tip 2 de diabetici. În plus, sucul de ceapă conține urme de crom, care ajută la îmbunătățirea nivelul organismului de toleranță la glucoză.

Un studiu din 2009 publicat în Journal of Medicinal Food, a arătat că extractele din ceapă s-au dovedit a fi eficiente pentru scăderea glicemiei și menținerea greutății corporale. Oameni care suferă de diabet zaharat ar trebui să includă în mod regulat ceapa roșie în dietă.

3. Previne cancerul

S-a constatat că ceapa are efecte benefice și preventive asupra diferitelor tipuri de cancer, cum este cel pulmonar, ovarian, gastric, de sân, de ficat și cancerul la creier. Conținutul bogat în flavonoide din ceapă are activități antioxidante fenolice și ajută la combaterea celulelor canceroase.

Un studiu din 2006 publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, arată că există o legătură pozitivă între frecvența de utilizare a legumelor (ceapa și usturoiul) și reducerea riscului de apariție a multor tipuri de cancer. Așadar, mănâncă ceapă cel puțin o dată pe zi.

4. Scade riscul de apariție a bolilor de inimă

Aportul de ceapă regulat poate reduce riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. Ceapa are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care sunt bune pentru sănătatea inimii.

Un studiu din 2007 publicat în Societatea Americană pentru Nutriție, arată că substanțele nutritive ajută la reducerea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi. Ceapa ajută la prevenirea acumularii de colesterol, care contribuie la înfundarea arterelor.

5. Tratează astmul

Ceapa poate îmbunătăți simptomele de astm și alte probleme respiratorii. Mai mult de atât, conținutul de sulf funcționează ca un agent antiinflamator eficient.

Potrivit unui studiu publicat în 2013 în Jurnalul American de Fiziologie, antioxidanții care se găsesc în ceapă ajută la relaxarea mușchilor și ameliorează simptomele de astm.