Ce este Teoria Relativitatii?

albert-einsteinCând Teoria Relativităţii a lui Einstein a fost publicată pentru prima dată, s-a spus că ar putea fi înţeleasă de către doar o duzină de oameni de stiinţă din intreaga lume! Deci, evident, nu încercăm acum să o explicăm toate detaliile sale tehnice. Dar ar trebui să fie util să avem o idee generală despre ceea ce a făcut Einstein şi problema care l-a preocupat atât de mult.

Toată lumea ştie, din experienţă, că orice mişcare este „relativă” Acest lucru înseamnă că poate fi măsurată doar în raport cu altceva. De exemplu, stai într- un tren şi te uiţi pe fereastră. După cum vedeţi, lucrurile trec repede prin faţa ochilor, deci ştii că eşti în mişcare. Dar lângă un om de lângă tine, aflat în acelaşi tren, nu mai eşti în mişcare.

Astfel, ideea de mişcare poate avea sens doar atunci când aceasta este considerată în raport cu un punct fix. Asta e prima parte de bază a Teoriei lui Einstein, relativitatea restrânsă, care se poate rezuma astfel: Mişcarea unui corp care se deplasează cu viteză uniformă în spaţiu nu poate fi detectată dacă observarea este făcută numai pentru acel corp.

A doua parte de bază a teoriei lui Einstein, relativitatea generalizată, spune că singura cantitate neschimbătoare din Univers e viteza luminii. Acum, ştim că aceasta este de aproximativ 186.000 mile pe secundă. Dar, într-adevăr, este o idee fantastică să-şi imagineze că acest lucru nu se poate schimba.

Iată de ce este atât de ciudat: În cazul în care o maşină merge cu 60 mile pe oră, viteza măsurată de o persoană aflată în picioare este tot de 60 de mile pe oră. Dacă trece o maşină care călătoreşte, în aceeaşi direcţie, cu 40 de mile pe oră, este reperată cu o viteză de 20 de mile pe oră. Şi dacă o a doua masină va călatori în aceeaşi direcţie şi se întâlnesc, vor trece una pe lângă alta cu o viteză de 100 de mile pe oră.

Acum, potrivit lui Einstein, în cazul în care viteza unei raze de lumină a fost măsurată în acelaşi mod (de exemplu, dacă noi conducem cu viteză într-o direcţie şi raza trece în sens invers), nu ar fi nicio diferenţă! Raza de lumină ar trece cu aproximativ 186.000 mile pe secundă.

Aceasta este doar o idee generală, brută, a ceea ce Einstein a gândit în teoria sa a relativităţii. Printre altele, el a cercetat comportamentul mai multor materiale şi substanţe, dar şi al energiei, şi modul în care acestea se pot transforma din unele în altele.