Cateva beneficii ale consumului de ardei iute

arde iute sanatateArdeiul gras, ardeiul iute este binecunoscut prin gustul picant, caracteristic. E un ingredient nelipsit din bucătăria asiatică și mexicană și ocupă loc de frunte în „trusa medicală“ modernă, datorită multiplelor sale efecte benefice.

Antioxidanții sunt „zestrea” ce mai de preț a ardeilor iuți. Pe măsură ce se coc, concentrația acestor compuși crește. Activitatea antioxidantă cea mai puternică o deține luteolina, urmată de capsaicină și quercitină.

Dar, să le luăm pe rând, punctând câteva beneficii ale consumului de ardei iute!

Cât de sănătos este ardeiul iute: previne cancerul și are grijă de sănătatea ficatului

Ardeiul iute conține o substanță numită capsaicină (responsabilă pentru gustul picant al ardeiului), compus care aduce beneficii sănătății hepatice, reducând numărul celulelor care favorizează apariția afecțiunilor ficatului, printre care fibroza hepatică.

Prezența ei în organism determină o creștere a metabolismului bazal, dă senzația de sațietate, scăzând astfel nevoia de a mânca, ceea ce poate fi de folos persoanelor care vor să slăbească. Studii recente arată că substanța respectivă poate preveni apariția cancerului.

Luteolina și quercitina sunt flavonoizi care fac parte din vasta familie a antioxidanților. Au efect protector împotriva maladiilor cardiovasculare și cancerului.

Cât de sănătos este ardeiul iute: previne boala Alzheimer

Anumite varietăți de ardei sunt o sursă bună de alfa-tocofenol, un compus cu rol antioxidant care joacă un rol asemănător vitaminei E.

Circa 100 g de ardei iute conțină în jur de 7 mg de alfa-tocofelon – spre comparație, nuca, cea mai bună sursă de alfa-tocofenol, conține 15 mg la 100 g.

Studiile arată că respectivul compus joacă rol în prevenția anumitor tipuri de cancer, al maladiilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer.

Cât de sănătos este ardeiul iute: previne bolile de stomac

Datorită conținutului în capsaicinoide și capsaicină, ardeiul iute intră în categoria medicamentelor analgezice, având acțiune vasostimulantă. Are și acțiune antiseptică și stimulantă a secrețiilor gastrice.

Ca stimulent gastric se prepară o tinctură din 10 grame de fructe uscate la 100 ml alcool de 70 de grade și se iau 10-20 picături în apă înainte de fiecare masă.

Cât de sănătos este ardeiul iute: reumatism și degerături

Acțiunea principală pentru care este recunoscut peste tot, este pentru tratamentul simptomatic, atât la adulți, cât și la copii, în spasmele și durerile musculare din zona brațelor, umerilor și coloanei vertebrale, în tratarea artritelor, nevralgiilor, reumatismului, sciaticii și a degerăturilor ușoare.

Se pot pune comprese cu tinctură de ardei iute, în vată se toarnă câteva picături de tinctură, se lasă la uscat și se pune sub formă de bandaj pe locul unde doare. Se pot face, de asemenea, frecții în durerile reumatice și articulare.

Mai simplu, se taie câțiva ardei iuți, peste care se pune rachiu, se lasă la soare o săptămână și se folosește tinctura obținută la comprese pentru dureri.

Cât de sănătos este ardeiul iute: tratament împotriva alcoolismului

Tinctura de ardei iute se recomandă în curele de dezintoxicare în alcoolismul cronic. De câte ori individul simte nevoia să bea se iau 50-60 de picături de tinctură în apă sau ceai. De preferat ca ceaiul să fie o combinație de pătlagină și mentă.

Cât de sănătos este ardeiul iute: stimulează creșterea părului

Pentru stimularea creșterii părului se poate prepara o tinctură din părți egale de ardei iute, rădăcină de brusture și rădăcină de urzică, se pun în alcool de 70 de grade și se fricționează rădăcina părului, ferind ochii să intre în contact cu această combinație. Se mai pot pune ulei de rozmarin sau susan.

Cât de sănătos este ardeiul iute: bun pentru inimă și imunitate

Fiind un bun vasostimulent, ajută la reducerea colesterolului din sânge, curăță sângele și îl pune în mișcare. Consumul des de ardei iute previne bolile de inimă, precum atacul de cord, dar și boli ca accident vascular.

Cine consumă regulat ardei iute verde sau roșu stă mereu departe de răceli și gripe. Luat ca tratament pentru scurgerea mucoaselor nazale în răceli, ardeiul iute, consumat mai des nici nu va mai trebui folosit în tratarea răcelii. Bogat în vitaminele A și C, surse esențiale împotriva infecțiilor și virușilor, ardeiul iute este foarte bun stimulent pentru imunitate.

Cât de sănătos este ardeiul iute: bun pentru durerile de spate

Unul dintre cele mai cunoscute remedii contra durerilor de spate este ardeiul iute. Acesta conţine o substanţă numită capsaicină care are proprietatea extraordinară de a inhiba senzaţia dureroasă.

Aplică pe zona dureroasă un amestec format din cantităţi egale de glicerină şi tinctură de ardei iute și masează.