Cartofii prăjiţi te îngraşă cel mai tare

Dintre toate alimentele, cartoful îngraşă cel mai tare, arată un studiu efectuat recent de Şcoala Medicală Harvard Cercetatorii susţin că o porţie de cartofi, indiferent că sunt fierţi, prăjiţi sau copţi, ne face să luăm în greutate mult mai mult decât dacă consumăm carne roşie sau dacă bem băutură carbogazoasă.

Aproximativ 120.877 persoane , care nu sufereau de vreo boală cronică, au fost implicate în acest studiu, potrivit ziare.com. Schimbările în stilul lor de viaţă şi greutate au fost evaluate din 4 în 4 ani. În acest timp, specialiştii au constatat că subiecţii se îngrăşau cu circa 1,5 kilograme din cauza creşterii cantităţii anumitor alimente. Cel mai adesea acest aliment era reprezentat de cartofi, consumaţi fierţi, prăjiţi sau sub formă de chipsuri. Alte lucruri ce provocau creşterea în greutate mai erau carnea roşie, băuturile carbogazoase sau alimentele procesate.

Deşi Asociaţia Americană a Inimii a etichetat cartoful ca un aliment bun pentru sănătate, acesta este bogat din punct de vedere caloric, raportat la cantitate. Un cartof fiert mare are în jur de 278 calorii, iar cei prăjiţi au 500-600 calorii, pe când un pahar cu suc acidulat, care are în jur de 140-150 calorii.