Budinca cu fructe de padure

O reteta de budinca de fructe de padure din: zmeura, mure, coacaze rosii, capsuni, zahar, pandispan si smantana.

Ingrediente:Budincă de fructe de pădure

300 g de zmeura, plus extra pentru servit
225 g mure, plus extra pentru servit
100 g coacaze rosii, plus extra pentru servit
400 g capsuni, taiate in sferturi
140 g de zahar, plus extra pentru servit
400 g de pandispan sau de biscuiti
smantana groasa, pentru servit (optional)

Mod de preparare:

Se spală fructele şi se aşază toate (cu excepţia căpşunilor) într-o cratiţă mare, împreună cu zahărul şi cu trei linguri de apă. Se încălzesc timp de trei minute, până când fructele încep să îşi elibereze sucurile. Se adaugă şi căpşunile şi se mai lasă pe foc două minute. Apoi se scurg deasupra unui bol mare. Se gustă din siropul lăsat şi se mai adaugă zahăr, dacă este nevoie.

Se tapetează o formă de prăjituri cu folie alimentară în dublu strat, lăsând-o să atârne pe margini. Se taie pandişpanul în bucăţi dreptunghiulare astfel încât să încapă în forma de prăjituri (ideal este să se formeze un trunchi de con). Se înmoaie fiecare bucată în siropul de fructe şi se aliniază frumos pe pereţii formei. Golurile rămase între feliile de pandişpan se completează cu alte bucăţele de pandişpan înmuiat în sirop.

Peste pandişpan se adaugă fructele şi „se închide” prăjitura cu un nou strat de pandişpan, peste care se toarnă tot siropul rămas. Se acoperă cu folie alimentară.

Se acoperă forma cu o farfurie plată (care să fie ca un capac perfect pentru forma de prăjitură) şi se presează cu două conserve de 400g de roşii sau de fasole. Acest ansamblu se mută în frigider pentru cel puţin două ore sau peste noapte.

Inainte de servire, se scoate folia alimentară şi se aşază un platou peste budincă. Se răstoarnă cu tot cu platou, apoi se scoate forma de prăjitură cu grijă şi se dezlipeşte stratul dublu de folie. Se serveşte tăiată în felii, cu smântână, după preferinţe.
Budincă de fructe de pădure