Bacteria vinovata de dezvoltarea ulcerelor stomacale

Bacteria vinovata de dezvoltarea ulcerelor stomacale

Helicobacter Pylori este bacteria vinovată de dezvoltarea ulcerelor stomacale sau chiar a cancerului stomacal. Iată care sunt principalele 4 simptome că ai fost infectat cu această bacterie
Iată care sunt principalele 3 semne că ai fost infectat cu această bacterie
Helicobacter pylori este o bacterie care infectează mucoasa stomacului și aduodenului. Denumirea ei provine de la forma de helix, formă care se pare că este responsabilă de adaptabilitatea și capacitatea de infectare în mediul puternic acid de la nivelul stomacului. Afecteaza aproximativ 50% din populatia lumii, fapt ce o plaseaza pe locul doi in clasamentul celor mai raspandite infectii bacteriene din lume, dupa caria dentara.

De o rezistenta covarsitoare, Helicobacter Pylori persista toata viata in mediul atat de dur si de acid al stomacului, fiind responsabila de majoritatea bolilor stomacale. Charles Darwin, Alfred Nobel, Napoleon Bonaparte, George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea au fost si ei atinsi de aceasta bacterie. Tu esti?

Cum se transmite Helicobacter Pylori?
Interuman. Prin respiratie, prin sarut, prin folosirea aceleiasi toalete, acelorasi haine, cuverturi, prin apa contaminata, prin absenta unor masuri de igiena esentiale cum ar fi spalatul pe maini.
Mucoasa gastrică este bine protejată împotriva infecțiilor bacteriene.

Helicobacter pylori este bine adaptat la această nișă ecologică, având caractere unice, care îi permit intrarea în mucus, atașarea la celulele epiteliale, evitarea răspunsului imun și, în consecință, colonizarea persistentă și transmiterea.
După ce este ingerată, bacteria trebuie să eludeze activitatea bactericidă a

conținutului gastric și să pătrundă în stratul mucos. Producția de urează și motilitatea sunt esențiale pentru acest prim pas al infecției. Ureaza hidrolizează ureea în dioxid de carbon și amoniac, permițând Helicobacter pylori să supraviețuiască în mediul acid. Activitatea enzimatică este reglată de un canal unic pH dependent, care se deschide la pH scăzut și blochează influxul de uree la pH neutru. Motilitatea este esențială pentru colonizare.
Tulpinile de Helicobacter pylori au virulență variată și o amplă diversitate genomică, dar majoritatea pot fi subclasificate în raport cu expresia toxinei vacuolizante VacA și citotoxinei asociate CagA în 2 fenotipuri: I (VacA+, CagA+) și II (VacA-, CagA-). Tulpinile tip I induc un răspuns inflamator gastric mai intens și se asociază mai frecvent cu ulcerul, cancerul gastric și limfomul MALT.O data fixata in stomac, ea continua sa se raspandeasca pe toata durata vietii, uneori fara sa fie observata si fara sa determine consecinte negative asupra sanatatii persoanei infectate.

De cele mai multe ori insa, H. Pylori provoaca o inflamatie cronica a stomacului numita gastrita cronica, afectiune ce evolueaza lent si persista toata viata, daca nu este tratata. Aceasta se poate transforma treptat, de-a lungul a mai mulor ani, in ulcer sau chiar cancer.
Studiile au aratat ca la nivelul stomacului, H. Pylori este responsabila de 7 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul duodenului, de 9 cazuri din 10. Mai mult, medicamentele care sunt administrate uneori impotriva infectiei – cum ar fi anti-inflamatoarele nesteroidiene sau aspirina – nu fac altceva decat sa creasca riscul de ulcer sau de sangerari.
In prezent, cercetatorii estimeaza ca este responsabila de cazurile de cancer gastric intr-o proportie de 60-90%. In Franta, aceasta bacterie omoara anual un numar egal de oameni precum accidentele rutiere.

Simptome:
– epigastralgii (dureri în capul pieptului) legate de alimentaţie, adică apar la anumite tipuri de alimente sau, din contră, cedează la consumul anumitor alimente;
– balonare imediat după masă;
– senzaţia de saţietate precoce;
– greaţă;
– alte tulburări gastrice (indigestie).
Teste pentru identificarea Helicobacter pylori
Testul anticorpilor serici
Eșantionul de sânge este recoltat de la nivelul unei vene periferice a brațului. O bandă elastică este strânsă în jurul brațului. Pacientul poate avea senzația de presiune la nivelul brațului. În momentul introducerii acului în venă unii pacienți nu simt nimic, alții simt o pișcătură sau o înțepătură ușoară.
Testul respirator cu uree
Acest test nu produce disconfort pacientului.
Testul antigenului de la nivelul materiilor fecale
Colectarea mostrei de materii fecale nu produce disconfort. În cazul în care colectarea se face de către personal calificat (și nu de pacient), introducerea tamponului la nivelul ampulei rectale poate provoca senzație de presiune sau disconfort local.
Biopsia gastrică
Pacientul poate simți o înțepătură scurtă, ascuțită atunci când acul este introdus intravenos. Anestezia locală (la nivelul faringelui) cu spray poate determina apariția unui gust ușor amar, iar pacientul va simți senzație de amorțeală și tumefiere la nivelul limbii și faringelui. Unii pacienți relatează că au avut senzația că nu pot respira atunci când tubul endoscopului este introdus pe gură, dar aceasta este o falsă senzație produsă de anestezia locală. Există întotdeauna suficient spațiu pentru respirație în jurul tubului din regiunea gurii și faringelui. Se recomandă respirații rare și profunde.
De asemenea mai pot apărea senzație de greață, balonare sau dureri abdominale în timpul mișcării endoscopului. Deși pacientul nu poate vorbi în timpul procedurii deoarece are un tub introdus de-a lungul faringelui, el va putea comunica cu medicul specialist. În cazul în care disconfortul este sever, se recomandă atenționarea medicului prin semne stabilite de la început sau printr-un semn ușor pe mână.
Medicamentele care se administrează intravenos înainte de începerea procedurii pot cauza somnolență. Alte efecte adverse care pot apărea includ dificultăți de vorbire, uscarea gurii, vedere încețoșată, căderea pleoapelor, simptome care pot persista câteva ore după efectuarea testului. De asemenea, pacientul nu își poate aminti ce s-a întâmplat în timpul testului.

Tratament
Infecţia H. pylori poate fi eradicată doar printr-un tratament îndelungat şi complex, cu utilizarea antibioticelor.
Cercetările din domeniu au arătat că cele mai eficiente împotriva infecţiei cu H. Pylori sunt antibioticele de tipul claritromicinei, amoxicilinei, metronidazolului, furazolidonului, tetraciclinei.
Din cauză că tratamentul cu doar un singur antibiotic, de regulă, este ineficient, schemele moderne de tratament al gastritei, asociate cu helicobacterioză, includ 2 antibiotice, care se administrează concomitent.
Pentru eradicarea completă a infecţiei Helicobacter pylori şi pentru tratamentul efectiv al gastritei, actualmente, se recomandă cure combinate, în care concomitent se administrează 3 sau 4 medicamente.
Schema tratamentului cu 3 medicamente include: un medicament din grupul inhibitorilor pompei de protoni (de exemplu, Omeprazolul) + Claritromicina + Metronidazolul sau Amoxicilina . Durata curei poate fi de 10-14 zile.
Tratamente naturiste
Mastic gum (capsule continand extract din rasina arborelui de mastic), Goldenseal, probiotice
Ghimbir, Broccoli, Ulei de Măsline (presat la rece)