Alimente care protejeaza plamanii

plamani sanatosiPentru a avea plămâni sănătoși, este important să ne păstrăm o greutate echilibrată și să limităm pe cât posibil expunerea la poluanții din aer. În plus, alimentația joacă și ea un rol esențial.

Iată, așadar, o listă cu alimentele care protejează plămânii!

Broccoli, spanac, morvoci şi soia. Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă americană Jama, fitoestrogenii conţinuţi în aceste alimente te protejează de riscul tumorilor pulmonare. Consumându-le în mod constant, ai cu 45% la multe şanse să nu faci astfel de boli.

Cele mai dese afecţiuni pe timp de iarnă sunt cele pulmonare. Frigul, virusurile sau imunitatea scăzută sunt doar câţiva dintre factorii care uşurează apariţia bolilor respiratorii.

Morcovii. Furnizează vitamina A şi C. Vitamina A are legătură cu sănătatea pulmonară şi un nivel ridicat de vitamina A reduce dezvoltarea de boli pulmonare. Vitamina C este un antioxidant puternic, care are capacitatea de a ajută plămânii pentru a se vindeca de la interior spre exterior şi pentru a preveni daunele pulmonare. Morcovii, de asemenea conţin licopen, falcarin, beta-caroten, luteină şi zeaxantina, care sunt agenţi puternici împotriva cancerului.

Ceapa. Aceasta oferă vitamina C, vitamina B6 și alte elemente nutritive esențiale care dau corpului toată energia de care are nevoie pentru a se vindeca. De asemenea, are proprietăți anticancerigene. O altă componentă pe care o conține ceapa este quercetina, un antioxidant natural care ajută la prevenirea bolilor, cum ar fi cancerul pulmonar.

Peștele. Conține vitamina D, iar acest lucru pare să fie în legătură directă cu sănătatea pulmonară. Un deficit al acestei vitamine indică posibilitatea de pierdere a funcției pulmonare. Peștele gras și uleiurile de pește sunt o sursă deosebit de bogată de vitamina D. Peștele este bogat în acizi grași Omega-3 care oferă o anumită protecție împotriva mai multor tipuri de cancer, printre care și cel de plămâni.

Hreanul. Este picant şi are efect puternic încălzitor. Curăţă plămânii şi sinusurile. Este util în cazurile de gripă, dureri şi inflamaţii ale gâtului, digestie slabă, circulaţie deficitară, reumatism.