5 proprietati fabuloase ale ghimbirului

ghimbir

5 proprietati fabuloase ale ghimbirului

Ghimbirul se folosește în bucătăria din întreaga lume pentru condimentarea mâncărurilor din carne, a preparatelor de panificaţie, a deserturilor şi chiar a îngheţatei, însă este utilizat, cu succes, și în medicina alternativă.

Iată 5 proprietăți fabuloase ale ghimbirului!

1. Tratează tusea, scade febra și ajută la eliminarea mucozităților

Gimbirul este extrem de eficient în cazul răcelilor (chiar și în cazul virozelor mai puternice). În răceală, ghimbirul acţionează asupra plămânilor, stomacului şi splinei.

O rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă şi fiartă în 250 ml apă, timp de 10 minute, produce un ceai cu efecte remarcabile în tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducând şi o senzaţie puternică de încălzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant. Atunci când febra nu cedează, fierbeţi 100 g ghimbir proaspăt în 500 ml apă şi spălaţi tot corpul cu zeama rezultată.

Dacă nici așa tusea nu vă dă pace, mai aveți o șansă: stoarceţi o rădăcină de ghimbir şi amestecaţi sucul cu puţină miere şi 250 ml apă fierbinte; trebuie să beţi din această licoare câte 1-2 căni pe zi. De asemenea, ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în inflamaţiile gâtului, sinuzite, răguşeală, febră, eliminare de mucozităţi şi congestii respiratorii.

2. Te scapă de indigestie

În plus, și indigestia poate fi tratată cu ajutorul ghimbirului. Ca acest lucru să se întâmple, trebuie să consumați căteva bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt.

Este un excelent calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeaşi parte a plantei vă poate scăpa de sughiţ, greaţă sau vomă, ori chiar de o toxiinfecţie alimentară.

3. Diminuează durerile reumatice

Pe de altă parte, mai multe studii arată că injectarea unei soluţii de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate poate trata cu succes durerile reumatice.

4. Este un bun antidot în cazul răului de înălțime

Proprietățile fabuloase ale ghimbirului nu se opresc aici. Acesta este și un bun antidot în caz de rău de altitudine, de maşină, de mişcare de rotaţie.

Ghimbirul acţionează şi împotriva stărilor de vomă, greţurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. În caz de greaţă, se ţine în gură, sub limbă, o bucăţică de rădăcină de ghimbir. Senzaţia de greaţă şi vomă va dispărea imediat.

5. Te scapă de frigiditate

Totodată, ghimbirul este cunoscut ca antiastmatic. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secreţii. Puțin praf de rădăcină de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică şi spastică, greţurile şi voma (la femeile însărcinate), tratează bronşita şi astmul bronşic, frigiditate, cataracta.